Ide süss

 • Csomó-suli 1. rész - Oszlányi Mária könyváros
 • Hobbim a fotózás 2. rész: Vászoly ősszel  - Bakai Botond 2.c
 • Előzzük meg az influenzát! - Iker András 4.c
 • Hobbim a fotózás - Bakai Botond 2.c

 • Sókristály-kísérlet - Zagyva Gergely 3.c
 • A tengerimalac - Takács Anna 5.a

Csomó-suli 1. rész

Nem tudhatod, mikor lesz szükséged egy hasznos csomóra, hurokra, csatra vagy éppen egy rögzítésre. Jól jöhet egy-két egyszerű megoldás a mindennapokban: a ház körül, kiránduláskor, vízitúránál, horgászásnál.
A csomókötés ősi tevékenységét alkalmazzuk, amikor a cérna végét biztosítjuk egy görccsel, zárócsomóval varráskor, vagy amikor megkötjük cipőfűzőnket. Leletek bizonyítják, hogy 10 000 évvel ezelőtt az új kőkorszakbeli ember már használta az egyszerű csomót, a félcsatot, a szorítónyolcast, reffcsomót és a csúszóhurkot. Bár minden egyes csomó más és más célt szolgál, egyáltalán nem szükséges több száz csomót ismernünk. Elvégre a kőkorszaki ember számára is elegendő volt néhány csomó ismerete!

Tisztázzunk néhány alapvető fogalmat:

 • A kötél: 10 mm-nél vastagabb font, szőtt vagy vert (pászmás) kötéltermék.
 • A zsineg, zsinór, fonal: 10 mm-nél vékonyabb kötélnemű.
 • A csomó: kötél vagy kötelek közötti kapcsolatot jelent, amit kétféleképpen létesíthetünk. Először is egy darab szabad kötélvéget áthúzunk egy hurkon, majd szorosra húzzuk. Másodszor. Csomót kötünk akkor is, ha két darab kötelet vagy zsineget egymásba fonunk vagy összekötünk.

Speciális nevet kapnak a kötélneműk, amikor meghatározott célra használjuk őket:
pl. vontatókötél, biztosítókötél.

Alapanyagok és kötélszerkezet

A kötél részei


Kezdjük a csomó-sulit egy egyszerű csúszóhurokkal! A sima hurok a csomózás alapja.
Ebből lesz sok más csomó.

Mutasd be egy fénykép segítségével, hogy mire tudtad használni ezt a csúszóhurkot! Fényképedet küldd el szerkesztőségünknek!

Jutalmad egy jószerencse-csomó.


A csomózásokat megtanítja: Oszlányi Marcsi néni
A videót készítette: Oszlányi Simon

Forrás: Maria Costantino: Csomók kézikönyve, Alexandra Kiadó, Pécs, 2004.

Hobbim a fotózás

Botond újabb képei Vászolyban készültek. Vászoly Balatonfüred mellett található kis falu.

A fotókat készítette: Bakai Botond 2.c

Előzzük meg az influenzát!

Influenzatörténet

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. Másfél millió ember hal meg influenzában évente. Mivel minden évben változik (mutálódik), a kutatóknak évente kell új oltóanyagokat kifejleszteni. Ám ha visszatekintünk a múltba, kiderül, hogy ez a betegség egyáltalán nem egy új keletű:

 1. Kr.e. 412: Hippokratész, az antik világ nagy orvosa körülírt egy betegséget, amelyet ma a szakemberek influenzának tartanak. Mivel kevés információ maradt fenn, nem tudunk biztosat állítani.
 2. 876: Nagy Károly seregét egy olyan betegség állította meg, ami nagyon hasonlított az influenzára. Cseppfertőzéssel terjedt, és a korabeli seregben igen rossz higéniai viszonyok uralkodtak, ezért igen gyorsan elterjedt.
 3. 1618: Az első pontos leírás a vírusról. Olasz orvosok "influenza di freddo"-nak nevezték, mivel észrevették, hogy a vírus a hűvösebb őszi-téli időszakban aktív, szó szerinti fordításban ez azt jelenti: "a hideg befolyása".
 4. 1918: A spanyolnátha: Minden idők leggyilkosabb betegsége, egyetlen más vírus se szedett ennyi áldozatot ennyi idő alatt. Az első feljegyzett megbetegedés 1918. március 4-én a Kansasi Camp Funstone-ban állomásozó amerikai katonák között történt. Áprilisban ezek a katonák Európába érkeztek. Ezzel kezdődött a világméretű járvány. Nyolcmillió spanyol megbetegedése után kapta a nevét. Nyáron hirtelen eltűnt, mindenki azt hitte, vége, de ősszel visszatért. Ez a vírus sokkal agresszívebb volt, mint a tavaszi. A lefolyása sokkal gyorsabb volt, mint az előzőnek. Az bizonyítja, hogy ugyanarról a vírusról van szó, hogy akik tavasszal megbetegedtek, azok ősszel már nem. Több helyen egyszerre tört ki, és az emberiség 1/5-ét megfertőzte. Köhögés, magas láz és tüdőgyulladás voltak a legjellemzőbb tünetek. Párizsban szeptembertől januárig 17 000 ember halt meg, New York-ban 34 000. Az áldozatok között leginkább fiatal felnőttek voltak. Ennek oka, hogy a fiatal szervezet egyébként remekül működő immunrendszere túlreagálta a vírust, és a tüdőszöveteket elpusztította, ebből következett a tüdővérzés, amellyel akkoriban nem tudtak mit kezdeni az orvosok. A városokban leállt az élet. Az iskolákat bezárták, a templomokat, színházakat szintén. A védőoltás egészen 1941-ig váratott magára. Ekkor ismerték fel annak a lehetőségét, hogy egy legyengített vírus által a szervezet "fel tud készülni" az igazi vírusra.

A spanyolnátha terjedése


2009: H1N1: 2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban. Az első hírek több mint száz halottról szóltak, de később kiderült, hogy ez nem teljesen igaz. A betegség később átterjedt az Egyesült Államokra, majd más országokba is, köztük Európába. A WHO május 18-i adatai szerint a megbetegedések száma 40 országban 8829 volt és 74-en haltak meg, zömük Mexikóban.
Az új vírus lappangási ideje az Országos Központ tájékoztatója szerint maximum hét nap, fertőzőképessége a betegség kezdetét megelőző naptól a kezdetét követő hetedik napig tart.
Az oltás szükségessége heves vitákat kavart a lehetséges mellékhatásai miatt, ám a nemzetközi javaslat szerint érdemes oltatnunk a régi és az új típusú influenza vírus ellen is. Az esetek néhány százalékában előfordulhat fejfájás, hőemelkedés, enyhe rossz közérzet.

Tippek a megelőzéshez:

 • Kerüljük a szoros érintkezéseket, tartsuk be az általános higéniai szabályokat!

 • Naponta többször mossunk kezet!

 • A tünetek jelentkezését követően azonnal forduljunk orvoshoz!

 • Kerüljük a nagyobb tömeget pl. lift, metró!

 • Fogyasszunk sok gyümölcsöt és vitamint (főként D-vitamint)!

 • Oltassuk be magunkat!

 • Szellőztessünk!

Mossunk kezet!

 Együnk sok gyümölcsöt, vitamint!

Oltassuk be magunkat!

 Szellőztessünk!

Források: Wikipédia, National Geographic, Járvány.hu, WHO.int

Összeállította: Iker András 4.c


Hobbim a fotózás

Biatorbágyon élek, képeim itt készültek.

A fotókat készítette: Bakai Botond 2.c


Sókristály-kísérlet

A kísérlet: telített sóoldatot kevertem egy tálba, és tintát csepegtettem bele, hogy legyen színe, majd megvártam, hogy kikristályosodjon. Az első képen láthatók a hozzávalók. A második képen látható a kristályosodás folyamata. A várakozás ideje: négy nap, pontosabban 2016. október 21-25.


Az eredmény: a telített oldatba lógatott spárgán kikristályosodott a só.


Készítette: Zagyva Gergely 3.c


A tengerimalac

SZÁRMAZÁSA

A XVI. században spanyol hódítók hozták be a tengerimalacot Dél-Amerikából Európába. Akkor még húsáért tenyésztették.
Latin neve: Caviida ezen a nagy csoporton belül a Hystricomorphak közé sorolják őket.
Rokonai: Távoli rokonságához tartozik a sündisznó és a vízidisznó.

FAJTÁK

Sima szőrű vagy angol tengerimalac: Ide tartozik az összes rövid és fényes szőrű állat. Ez a legelterjedtebb fajta. Az egyszínű állatok szőre lehet: fehér, krémsárga, bézs, vörös, barna vagy fekete.


Angóra: Az angóra tengerimalac egy nagyon ritka és keresett fajta. Kb. 20 cm hosszú szőrük van. Nagy gondot kell fordítani a bundájára. Naponta kell fésülni, és alkalmanként meg kell fürdetni.


Rozettás tengerimalac: A gyerekek között ez a legnépszerűbb fajta. Testét egyes helyeken szőrcsomók borítják. Ebben a fajtában is előfordul az összes szín. Bundájuk hossza rövid vagy középhosszú.


ELHELYEZÉS


Az új otthon: Ezeknek az állatkáknak is megvan a napi mozgásigénye. Erre a célra legalkalmasabbak a 30x60-as méretű ketrecek. Ezen kívül még biztosítani kell egy búvóhelyet, amelyben elbújhat vagy akár alhat is. Azonban bármilyen jó kuckója van, jobb ha kis barátainkat a lakásban vagy a házban tartjuk.ETETÉS

Takarmányozás: A tengerimalacok számára fontos a száraztakarmány mellett a zöldség és a gyümölcs. Ha ezekből elegendő mennyiéget kap, még itatni sem kell. Azért ajánlott beszerezni egy itatót. A tálka nem jó, mert könnyen felborul, és állatunk akár meg is fázhat, ami az ő esetében halálos is lehet.

Ha ez a kis információ-gyűjtemény kedvet csinált a tengerimalac tartásához, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre ásni a témában.

Készítette: Takács Anna 5.a