Elődeink

Köszöntő / Beköszöntő

Minden, magára valamit is adó diákközösségben felmerül az igény, hogy megmutassa magát. Bemutassa milyen tehetséges a versírásban, egy novella cselekményének bonyolításában, milyen ügyesen tud riportot készíteni. Közzé akarja tenni, milyen jól ért a divathoz, milyen nagyszerű rejtvényeket tud összeállítani.
Szerencsére a Telekibe mindig is jártak ilyen tehetséges diákok! A könyvtár archívumából összegyűjtött egykori próbálkozások is ezt tanúsítják.

  • 1989-ből őrizzük a 4.a osztályosok egészen komoly kivitelezésű (színes borítólapok, ragasztott gerinc) osztály-újságját. Jól sikerült fogalmazásokkal, versikékkel van tele a Győri Tamásné, Ildikó néni által szerkesztett kiadvány.
  • 1990 első félévében jelent meg a TÜKÖR c. diákújság néhány száma. Nagyon komoly értekező cikkekkel, igényes versekkel léptek az olvasók elé. Ezeket a számokat Nagy Gabriella tanárnővel állították össze a diákok. A tanárnő manapság újságíróként dolgozik.
  • 1990 novemberében újabb próbálkozás indult. Tehetséges diákjaink "Már megint HÉTFŐ REGGEL" címmel adtak ki friss diákhíreket tartalmazó kis periodikát.
  • Ez a "Már megint HÉTFŐ REGGEL" című diáktükör 1992 elején újra éledt, s kedves interjúkkal, képregénnyel örvendeztette meg olvasóit.
  • Közben 1991-ben egy másik próbálkozás is indult. A közönségsikerre vágyó felsősök közül páran "Egy Újság..." címmel léptek az olvasóik elé.
  • 1993 és 1994 sem múlhatott el anélkül, hogy legalább egy-egy több oldalas szám meg ne jelenjen a diákok munkáival "SULIÚJSÁG" címmel.
  • 1997. január 20-án jelent meg a "SMARAGD" című sokszínű lap. A szerkesztők törekedtek arra, hogy fiúk, lányok egyaránt szívesen lapozgassák, hiszen focitörténet mellett szépségtitkokra is fény derült az oldalain.
  • 1997 februárjából is őrzünk egy számot, az akkor pár alkalommal megjelent "SZIVÁRVÁNY" című diáklapból. A szám különlegessége, hogy kis ajándékot is mellékeltek hozzá; egy kézzel hurkolt karláncot.
  • 1996 januárjában jelent meg a "TELEKI HÍRADÓ" első száma. Ez már egy 16 éven át rendszeresen megjelenő információs periodika volt, melynek egy részét mindig a diákok munkái adták. A kezdetektől Ronyecz Ani néni válogatta, szerkesztette a cikkeket. A tördelés, összeállítás munkáiban 8 éven át jómagam is részt vettem. A Teleki Híradóról részletesebben majd a későbbiekben olvashattok.
  • 2007-ben újraindítottunk egy teljesen diákmunkákra épülő újságot. Az adta az apropót, hogy "100 éves a grund!" címmel országos érdeklődés fordult Molnár Ferenc regénye felé. A GRUND a diákok terepe; ezért lett a mi újságunk címe is ez. Komoly szerkesztőségi munka folyt. Vidókné Pataki Mónika könyvtáros volt a fő motorja ennek a folyamatnak, de olykor én is  bekapcsolódtam  a munkába. Hat számot állítottunk össze, jelentettünk meg. Sajnos időhiány miatt nem tudtuk tovább folytatni a szerkesztést. A szerkesztőség feloszlott.

Ne feledjük, hogy minden ilyen tehetséges diákcsapat mögött, mellett áll, állt egy tanár, egy segítő pedagógus, aki "gyomlálja" az alkotásokat, irányítja a folyamatot az ötlettől a  megvalósulásig. A papír alapú újságok megjelentetéséhez általában szülői segítség is kellett; a kész periodika kinyomtatásához, sokszorosításához.

Utólag belegondolva: felbecsülhetetlen, mennyi ráfordított energiát őriznek a papírlapok betűi!

Kívánom, hogy újdonsült diákújságunk tartalmas, olvasott, sikeres legyen; s minden tehetséges, önmegvalósításra vágyó diákunk lehetőséget kapjon a bemutatkozásra!

 A régi diákújságok említett példányait megnézhetitek, lapozgathatjátok a könyvtárban.

Verpelétiné Erzsike néni
könyvtárostanár