Film-, videóajánló

 • Star Wars - Képes Gábor ajánlója (Iker Anndrás 5.c közreműködésével)

2016/17. tanév cikkei:

 • Mijazaki Hajao: Totoro - A varázserdő titka című rajzfilm - Borbély Sofia 4.b
 • Kubo és a varázshúrok című film - Borbély Sofia 4.b

 • Gólyák - Sárközy Lázár 4.c
 • Az Univerzum mérhetetlen nagysága - A szerkesztők videóajánlása
 • Miről álmodik a lány? - filmajánló - Sárosi Laura 7.c
 • Coconut Song - A szerkesztők ajánlása

A legújabb Star Wars film ajánlója első kézből
csak a Tedi-nek!

Gondolom, tudjátok, hogy mi az a Stars Wars.
Pár nap múlva (2017. december 15-én) fogják bemutatni a legújabb részt a nagyközönségnek a mozikban. Egy kedves barátunk még a sajtóvetítésről hozott nekünk kedvcsinálót, kritikát. Szerintem nagyon aranyos lesz az új rész.
Itt olvashatjátok Képes Gábor észrevételeit, ajánlásait az Utolsó Jedik című filmről.

Iker András 5.c

Porgos pörgés

végre a mozikban az Utolsó Jedik!

Hallottatok már a porgokról? Ők azok a pingvinszerű és kicsit makira is hasonlító, bumfordi lények, akik az idős jedimester, Luke Skywalker szigetén laknak - óriási szemük van és nagyon ijedősek. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én a Jedi visszatér ewok mackóit is nagyon szerettem, a porgokat is a szívembe zártam. Merthogy végre találkozhatunk velük a mozikban: bemutatták az Utolsó Jedik című, új amerikai filmet.

De vannak még ebben a filmben kristályszőrű rókák, meg hatalmas hátasok és toronymagas fejőstehén-szerűségek, s akkor még csak az állatokról beszéltem. Az értelmes lények csapatába még többféle lény tartozik, kapkodtam a fejem, mindig felfedeztem valami újat. Hatalmas, tágas világ ez, nagyon sokféle szerzet lakja. És az egész mese atyja, George Lucas biztos nem haragudna, ha Ti is kitalálnátok a saját bolygótokat, állataitokat és növényeiteket - ha van kedvetek, rajzoljátok meg! Én régebben egy vonalas füzetbe kezdtem el írni saját Star Wars-történetemet.

Az Utolsó Jediken nem fogtok unatkozni - fordulatos, pörgős cselekmény, sok-sok izgalmas űrcsata, fénykardpárbaj kápráztatja a szemeinket. Kylo és Snoke félelmetesebb, mint valaha, Rey gyönyőrű, Poe a csapat vagánya, Finn is bátrabb, mint gondolnátok - és vannak új szereplők is. És persze ott a régi csapat - remélem láttátok a Star Wars negyedik, ötödik és hatodik részének számozott, valójában először forgatott részeket, az Új reményként vagy Csillagok háborújaként ismert negyedik (értitek? forgatási sorrendben első, de a később forgatott előzményfilmek után sorban a negyedik) épp 40 éves idén!

Luke és Leia azóta idős emberek lettek, de erősek, bölcsek, irigylem Reyéket, hogy hozzájuk fordulhatnak. Luke-ot Mark Hamill, Leiát Carrie Fisher alakítja, ugyanazok a színészek, akik negyven évvel ezelőtt. Talán ezért is van, hogy a szüleitek szemében könny csillog, amikor feltűnnek a vásznon - hiszen megható őket viszontlátni és nagyon jól is játszik a két színészlegenda. Sajnos Carrie Fisher meghalt már, ez az utolsó filmje - köszönjük, Hercegnő!
Ha tehetitek nézzétek meg a családdal és a barátaitokkal is a filmet - persze moziban, mert úgy az igazi! A zenét most is a híres John Williams szerezte, libabőrösen szép muzsika.
Azt mondják, ez a leghosszabb az eddig elkészült Star Wars-mozik közül, de repül alatta az idő. Én végig drukkoltam, hogy nehogy vége legyen - és nagyon sajnáltam, amikor megjelent a stáblista. Persze tapsviharban tört ki a közönség.

Néhány érdekesség:

 • Egyet elárulhatok: ewok macik sajnos most nem szerepelnek a filmben. De elárulok valamit: a 80-as években több filmet is forgattak róluk, ezek fantasy jellegű ifjúsági filmek. A Harc az Endor bolygón című filmet szinkronizálták is, hogy a magyar gyerekek is élvezhessék. Nekem megvolt videokazettán!
 • A filmben a gonosz Első Renddel szembeszálló lázadókat Ellenállóknak nevezik. A második világháborúban így hívták azokat a bátrakat, akik szembeszálltak a nácikkal - és igyekezték megmenteni az ártatlanul szenvedőket.
 • Azt a szigetet, ahol Luke mester és a kis porgok élnek, Írországban vették fel a filmesek. Én még sosem voltam ott, de ezek után nagyon szeretném látni Írországot! Eddig annyit tudtam róla, hogy élt ott egy híres író, James Joyce, akinek a könyvében tejes teát isznak, amit szintén szeretnék megkóstolni.
 • C3PO - vagy ahogy én hívom, az "Aranyrobot", eddig mind a nyolc részben szerepelt. És mindig ugyanaz az angol színész, Anthony Daniels bújt a jelmezbe. Már 71 éves, de még mindig nagyon ügyes. Itt egy rövid videó, hogy hogyan tanítja a fiatal robotokat.
  Azaz droidokat, mert a Star Wars-filmek robotjait droidnak hívják:
  https://www.youtube.com/watch?v=oao0bFkV4sA

Remélem, kedvet csináltam az Utolsó Jedikhez!
Sziasztok!


2017. december 13.

Képes GáborThe Coconut Song

Én és szerkesztőtársaim csak ajánlani tudjuk ezt a dalt. Nagyon vicces. Ha megnézed a videót, két eset léphet fel: vagy fetrengve fogsz vihogni a földön, vagy a meglepődöttségtől kitágult szemekkel nézel majd magad elé. Ha egyszer meghallgatod a The Coconut Song-ot, biztos több hétig a fejedben marad a dallama.

A szerkesztők ajánlása.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=MtN1YnoL46Q


Mijazaki Hajao:
Totoro - A varázserdő titka című rajzfilm

Kusakabe úr két lányával, Satsukival és Meijel elköltözik egy csodaszép helyre, ahol rengeteg rizsföld található és egy hatalmas domb, melynek tetején egy nagyon nagy kámforfa áll. A kislány (Mei) egyik nap különös dolgot fedez fel: egy alagutat, melyen végigmegy, és egy gyönyörű területen találja magát. A kislány egy Totoro nevű nagy és barátságos szellemmel találkozik. Ezután még sok izgalmas kalandban lesz része a két lánynak.


A filmajánlót készítette: Borbély Sofia 4.b


Kubo és a varázshúrok című film

A történet egy Kubo nevű fiúról szól, aki kiskorában rejtélyes módon a megva-kul, édesanyja pedig csak éjszaka lát, és mintha nem emlékezne múltjára. A fiú-nak nem engedik meg a kintlétet sötétedés után, mert különben halálos veszély fogja fenyegetni. Viszont egy ünnepen mégis kint marad, hogy beszéljen eltávozott édesapjával, de amint lampionját vízre ereszti, szellemek támadnak rá, és el akarják kapni. Szerencsére épp jön Kubo édesanyja, és megmenti a fiát. Innen kezdődik a fiú kalandja. Útközben sok barátra tesz szert, akikről a törté-net végén kiderül, hogy nem azok, mint aminek látszanak.


A filmajánlót készítette: Borbély Sofia 4.b


GólyákRégen a gólyák kisbabákat szállítottak. Míg egyszer az egyik gólya megszeretett egy babát, akit neki kellett volna kiszállítani. Összetörte a címzőjét, amelyen a szállítási cím volt, így ő nevelte fel a kislányt. Ezért átálltak a csomagküldésre.

A kislány segíteni próbált a gólyáknak, és egy véletlen folytán beindította a babagyárat. Ennek eredménye egy cuki kisbaba lett.

A két elszánt barát hihetetlen kalandokon keresztül eljutatták a babát az otthonába.

A gólyák visszatértek a régi szeretett munkájukhoz: a babaszállításhoz.

Az ajánló szerzője: Sárközy Lázár 4.cAz Univerzum mérhetetlen nagysága (6:50)

Kicsik vagyunk, picik vagyunk, és még annál is fényévekkel kisebbek vagyunk. Felfoghatatlan. Minivilág a Föld, mini örömökkel, mini bánatokkal. De ez a mi világunk.

A szerkesztők ajánlása.
Forrás: https://444.hu/2016/08/04/az-univerzum-nagyon-nagy-nagyon-nagyonMiről álmodik a lány?

        Gondoltál már arra, milyen lenne, ha a fél világot átrepülnéd, hogy megismerd sosem látott édesapád?
        A film főhőse Daphne Reynolds pontosan erre vállalkozik. A lány New York kínai negyedében él az édesanyjával. Édesapjáról annyit tud, hogy ő Angliában él, és szülei elváltak. Ez azonabn a 17. születésnapján megváltozik. Útra kel tehát, és Angliába utazik. Arra viszont egy cseppet sem számított, hogy édesapja nem más, mint Lord Henry Dashwood, Anglia leghíresebb politikusa, valamint, hogy édesapja újra nősül. Vajon sikerül beilleszkednie az új családba? Daphnenak nemcsak apjának és családjának, de a külvilágnak is meg kell felelnie, hogy felbukkanása ne legyen rossz hatással apja karrierjére. Közben persze a szerelem is rátalál a lányra Ian Wallace személyében. Végül el kell döntenie, mi a fontosabb neki, az apja és a karrierje, vagy az, hogy minden helyzetben önmaga lehessen. Miközben egyre jobban megismeri apját, rájön, hogy Iannak igaza volt, az egész csak képmutatás. Úgy dönt, nem akar ennek az egésznek a részese lenni, és hazautazik folytatni eddigi életét, átlagos New York-i kamaszként. A filmnek persze itt nincs vége, de a többit már nézzétek meg ti magatok!
        Nekem azért tetszett a film, mert fontos tanulságot hordoz magában: Légy mindig önmagad, és sose add fel az álmaidat!


Főszereplők: Amanda Bynes, Kelly Preston, Collin Firth

A filmajánlót készítette: Sárosi Laura 7.c