Ide süss

2018/19. tanév cikkei

 • Nem feledem! - Huszár Enikő Luca 5.a

Nem feledem!

(egy repülő tornacipő meséje)

Ez nem mese, MESE NEM LEHET(!), mert ez velem esett meg.
Egy kerge reggelen egy gyermek engem nehezen szenvedve felvett. Nem keseregtem, mert felkerekedve e helyre vezetett el. E helyre, mely tele emberekkel, tele remek gyerekekkel. Benne ezer meg ezer eset, melyekbe gyerek elme rejtezett. De ez, mely velem esett meg, nekem egy mese helyzetet teremtett.
,,Gyermekem" engem FELREPTETETT!
Fel! NEM LE! Fel!
Mese ez! E percet el nem feledem.
Hej, de szerettem!
Ez kell nekem!
L E B E G E K!
E remek percben felzeng:
Ezt nem engedhetem meg!
Ezt nem teheted!
(Csend.)
Nem? De szeretem, kell nekem!
Nem lehet? Kegyetlen e helyzet.
,,Gyermekem" letesz, felvesz, de nem reptet.
Csendben megyek vele e perceket nem feledve.Történetem úgy keletkezett, hogy egy szép napon bementem a könyvtárba az egyik barátnőmmel, és elkezdtünk játszani. Játék közben váratlanul az ablaknak repült a cipőm. Persze tudtuk, hogy ez hiba volt, és erre a könyvtáros néni is felhívta a figyelmünket.

Készítette: Huszár Enikő Luca 5.a
2019. január 30.


2017/18. tanév  cikkei

 • Videóinterjú Majorné Megyesi Márta nénivel - Bak Natália 4.c
 • Zsepi ismét! - Bak Natália 4.c
 • Kedvenc hangszereim - Sárközi Ádám 7.a

 • Ünnepi vacsora -  Bak Natália 4.c
 • Házi kedvencek-sorozat: Zsepi - Bak Natália 4.c
 • Csomó-suli 2. sz - Oszlányi Mária könyvtáros
 • Arduino -  Programozzunk Mars-járót - Dolánszky Dávid 6.d 
 • A gyermekvasúton dolgozom - Gyüre Dávid 6.a
 • TÖKéletes Halloween - Dolezsál Zsófi 8.c
 • A Halloween eredete - Hufnágel Nóra 8. c
 • Az év bogara lakik a kertünkben - Bakai Botond 3.c

2016/17. tanév cikkei

 • Csomó-suli 1. rész - Oszlányi Mária könyváros
 • Hobbim a fotózás 2. rész: Vászoly ősszel - Bakai Botond 2.c
 • Előzzük meg az influenzát! - Iker András 4.c
 • Hobbim a fotózás - Bakai Botond 2.c

 • Sókristály-kísérlet - Zagyva Gergely 3.c
 • A tengerimalac - Takács Anna 5.a
 • Álhírek - Radó Benedek, Veljanovic Áron 5.b

Videóinterjú
Majorné Megyesi Márta nénivel 


Sziasztok! Zsepi vagyok. Ismét.


Újabb eset történt velem. Ráadásul ugyanott, a Balatonnál.
Minden ugyanúgy kezdődött: becsalogattak az "autóba", a kesztyűtartó alatt aludtam.

Elvittek a pocsolyához, de most nem "Fenyvesre", hanem a fonyódi kutyastrandra. Lényegében ugyanolyan, mint a kutyafuttató, csak itt sokkal nagyobb volt az itatóstálka. Előző történetemben megakadályozták, hogy fürödjek, de én elárulhatom kutyatársaimnak, hogy én már áprilisban fürödtem a vizestálban. Hogy miért hívom vizestálkának? Mert, amikor egy motorcsónak hullámai közeledtek, én konkrétan beleharaptam a vízbe, meg hát a vizestálat arra találták fel, hogy igyanak belőle és punktum.
Sokat játszottam a kutyákkal, jól elfáradtam. A nap végén megint elvittek sétálni, felálltam egy padra, és lefotóztak. Szeretek pózolni.

Van még egy hírem: május 3-án születtem, ezért a jól megérdemelt ajándék gyanánt megettem három szál lecsókolbászt, egy tojásrántottát és palacsintát májkrémmel. Szerintem megérdemeltem.

Készítette: Bak Natália 4.c


Kedvenc hangszereim

Készítette: Sárközi Ádám 7.a


                            „Ünnepi vacsora”

2017. december 20-án karácsonyi ajándéknak elég különös kívánságom volt. Nem is hiszem, hogy sok gyereknek volna efféle vágya. Egy akvárium halacskákkal. El is mentünk, hogy megvegyük az új lakókat. Végül 12 hallal távoztunk az állatkereskedésből: 2 hím és 2 nőstény guppi, 2 homoklakó törpeharcsa, 4 neonhal és két számomra ismeretlen hal.
 

Amikor hazavittük a lakókat, apukám rögtön felkiáltott:
- Megvan az ünnepi vacsora!
Természetesen nem ettük meg őket, sőt a mai napig én etetem őket, tisztítom az akváriumot. De sajnos a két ismeretlen fajtájú hal az első hét után elpusztult.
Szerencsére egy hónapja születtek új kis guppik, így valószínűleg soha sem lesz üres az akváriumom!
Készítette: Bak Natália 4.c


"Mutasd be házi kedvencedet!" - sorozat

Hátha a mi kedvencünk is lesz? 
Jutalmad több Tedi-tallér, meg persze a népszerűség.

Itt akartak hagyni!

Szia! 
Zsepi vagyok ,
egy erdélyi kopó- keverék.
Egy nagy büdös városban lakom, amit "Budapestnek" neveznek. Amikor hideg van, belebújok a rózsaszín pulcsimba.

Imádok ásni, harapdálni, rosszalkodni és enni. Szeretek napozni, a hóban játszani, és az esőben ...
No, igen, utálom az esőt.

Történt egyszer, hogy becsalogattak egy óriási dobozba kerekekkel, amit "autónak" hívnak. Először nem akartam a kesztyűtartó alatt feküdni, de aztán rájöttem, hogy itt is lehet aludni...
Amikor fölébredtem, vidéki levegő csapta meg az orromat.
Később megtudtam, hogy Balatonfenyvesen vagyok. Mi az a Balaton? Biztos egy állattárs.
Az ízletes ebéd után elvittek sétálni. Izgatott voltam, mert nem a szokásos Teleki suli mellé mentem sétálni. Elmentünk egy óriási pocsolyához. Persze (kutyabecsületemet megtartva) bele akartam gázolni. Nem is értettem, hogy miért mondták, hogy: Zsepike, október közepe van!
Pedig már térdig benne voltam...
Pár nap múlva viszont indultunk haza. Már minden össze volt pakolva, és azt mondta egyszer Nati: Na, szia Zsepike, jó legyél! Erre persze én tüstént beugrottam az autóba.
A mai napig nem értem, hogy miért nevettek ezen...


Szerző: Bak Natália 4. c


Csomó-suli 2. rész

Vérhurok függesztőcsomó


Ez egy továbbsodrott változata a "vércsomók" családjába tartozó csomónak. Általában a horgászzsinegek végére kötik, hogy olyan hurkot formáljanak, amire a felcsalizott horgot rögzítik. Akkor is jól néz ki, ha egy zsineg közepén alakítjuk ki azért, hogy különböző dolgokat: pl. kulcsot, sípot, zsebórát, medált stb. fűzhessünk fel rá.

Mutasd be egy fénykép segítségével, hogy mire tudtad használni ezt a függesztőcsomót! 
Fényképedet küldd el szerkesztőségünknek!


A csomózásokat megtanítja: Oszlányi Marcsi néni
A videót készítette:
Oszlányi Simon


Arduino - programozzunk Mars-járót


Készítette: Dolánszky Dávid 6.d


A Gyermekvasúton dolgozom


Készítette: Gyüre Dávid 6.a


TÖKéletes Halloween

Félelmetes, hátborzongató, haláli, horrorisztikus, kísérteties. Ezek mind olyan kifejezések, melyeknek jellemeznie kell egy halloween-i bulit!
Ha szeretnél otthon készíteni magadnak halloween-i dekorációt, az alábbi ötletek biztosan sok ihletet biztosítanak majd számodra.

Íme, néhány olcsó ötlet a legrémisztőbb ünnepre:

Szellemlámpások
Ezek a díszek nem csak olcsók, de nagyon vidámak is egyben. Fogj néhány üres műanyag tejes (vagy hasonló jellegű) dobozt, rajzolj rájuk arcokat, és rakj beléjük lámpát vagy égősort. Ez után már csak olyan helyet kell találnod nekik, ahol a legjobban mutatnak majd!


Szellemes kertek
A szellem dekorációhoz jól jöhetnek a régi, már nem használt fehér lepedők - akár a kertben, akár a szobában felállíthatod szellem csapatod.

Örök tökök

Olcsó, de tartós töklámpás dekorációkra vágysz, amiket akár egy év múlva is felhasználhatsz? Fogj néhány sárga (vagy színtelen, de sárga papírba tekert) gyertyatartót, és készíts rájuk arcokat fekete hajtogatópapírból.


Boszorka-parkoló bejárati ajtóhoz vagy előszobába

Ha szeretnél egy ötletes "boszorkány-parkolót", egy egyszerű lábtörlő vagy tábla, fekete papír vagy fekete ragasztószalag, és néhány seprű segítségével te is megvalósíthatod otthon.

Forrás:
https://www.almaimotthona.hu/halloween-dekoracio.html

A cikket készítette: Dolezsál Zsófi 8.c


Hogy került ide?

Manapság mindenki ismeri a Halloweent, de mindenki tudja honnan ered?

A Halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területeit, a kelta hagyományok keveredtek a római szokásokkal. A kelták egyik legszentebb ünnepe volt a Samhain, amit a Napisten tiszteletére rendeztek, és amelyik egyben az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-án a Napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat. Ez a hagyomány később több római szokással keveredett pl.: a holtak emléknapjával és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. Ez utóbbinak volt a szimbóluma a Halloween-ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is. Ezek az ünnepek a kereszténység elterjedésével beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. Ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra, és próbálnak meg visszatérni az élők világába. Az ünnep főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent, a kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később az amerikai kultúra részeként a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is.

Forrás:
https://www.csaladivilag.hu/a-halloween-unnep-eredete-es-hagyomanyai/

Összeállította: Hufnágel Nóra 8. c


Az év bogara lakik a kertünkben

A nagy szarvasbogár nyert 2017-ben

a Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum által online meghirdetett az Év rovara versenyben.

Lentebb megtekinthetitek Botond képeit, melyet biatorbágyi házuk kertjében készített az év bogaráról.

Tudj meg többet Európa legtermetesebb bogaráról!


A nagy szarvasbogár(Lucanus cervus) közismert európai rovarfaj, a kontinens legtermetesebb bogara. Sokszor csak szarvasbogár néven emlegetik. Nevét a hímek megnagyobbodott, agancsra emlékeztető rágójáról kapta, amelynek a párzást megelőző vetélkedésben van szerepe.

Magyarországon 6 faj él: a nagy szarvasbogáron kívül a kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus), a tülkös szarvasbogár (Sinodendron cylindricum), a szőrös szarvasbogár (Aesalus scarabaeoides), a nagy fémesszarvasbogár (Platycerus caprea) és a kis fémesszarvasbogár (Platycerus caraboides). E fajok megjelenésükben erősen különböznek a nagy szarvasbogártól.

Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 forint.

Szarvasbogarat láttál lakóterületeden vagy kirándulás közben?

Jelentsd be a Vadonleső honlapján! Ezzel nagy segítséget nyújthatsz a szarvasbogár elterjedésének megismeréséhez és a faj megőrzéséhez.

Érdekesség:

A nagy szarvasbogár köznapi neve különböző nyelveken

Albán: kacadrei
Angol: stag beetle
Bolgár: бръмбарът рогач
Cseh: roháč obecný
Dán: eghjort
Eszperantó: cervoskarabo
Finn: tamminkainen
Francia: lucane cerf-volant (a hím), grande biche (a nőstény)
Görög: ελαφοκάνθαροσ
Holland: groot vliegend hert
Horvát: obični jelenak
Héber:יילית 
Japán: ヨーロッパミヤマクワガタ
Lengyel: jelonek rogacz
Német: Hirschkäfer
Norvég: eikehjort
Olasz: cervo volante
Orosz: жук-олень
Perzsa:  گوزنی لوکانوس کروس
Portugál: vaca-loura
Román: rădaşca
Spanyol: ciervo volante
Svéd: ekoxe
Szerb: јеленак
Szlovák: roháč veľký
Szlovén: veliki rogač
Ukrán: жук-олень


Szarvasbogár a festészetben


A 15. században különösen a német nyelvterületeken találkozhatunk a szarvasbogarak ábrázolásával. Talán Dürernek köszönhető, hogy a szarvasbogár bevonult a festők jelképtárába. A bogárról, mint látható, 1505-ben készült ez a tanulmánya.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szarvasbog%C3%A1rf%C3%A9l%C3%A9k
https://mttmuzeum.blog.hu/2016/12/16/a_2017_ev_rovara_a_nagy_szarvasbogar
https://morzsafarm.hu/az-ev-rovara-2017-ben-a-nagy-szarvasbogar/

Filmajánló:
https://www.youtube.com/watch?v=4EvzLKTsHXc

A cikket készítette: Oszlányi Mária és Bakai Botond 3.c
Fotók: Bakai Botond 3.c

2016/17. tanév cikkei

 • Csomó-suli 1. rész - Oszlányi Mária könyváros
 • Hobbim a fotózás 2. rész: Vászoly ősszel - Bakai Botond 2.c
 • Előzzük meg az influenzát! - Iker András 4.c
 • Hobbim a fotózás - Bakai Botond 2.c

 • Sókristály-kísérlet - Zagyva Gergely 3.c
 • A tengerimalac - Takács Anna 5.a
 • Álhírek - Radó Benedek, Veljanovic Áron 5.b


Csomó-suli 1. rész

Nem tudhatod, mikor lesz szükséged egy hasznos csomóra, hurokra, csatra vagy éppen egy rögzítésre. Jól jöhet egy-két egyszerű megoldás a mindennapokban: a ház körül, kiránduláskor, vízitúránál, horgászásnál.
A csomókötés ősi tevékenységét alkalmazzuk, amikor a cérna végét biztosítjuk egy görccsel, zárócsomóval varráskor, vagy amikor megkötjük cipőfűzőnket. Leletek bizonyítják, hogy 10 000 évvel ezelőtt az új kőkorszakbeli ember már használta az egyszerű csomót, a félcsatot, a szorítónyolcast, reffcsomót és a csúszóhurkot. Bár minden egyes csomó más és más célt szolgál, egyáltalán nem szükséges több száz csomót ismernünk. Elvégre a kőkorszaki ember számára is elegendő volt néhány csomó ismerete!

Tisztázzunk néhány alapvető fogalmat:

 • A kötél: 10 mm-nél vastagabb font, szőtt vagy vert (pászmás) kötéltermék.
 • A zsineg, zsinór, fonal: 10 mm-nél vékonyabb kötélnemű.
 • A csomó: kötél vagy kötelek közötti kapcsolatot jelent, amit kétféleképpen létesíthetünk. Először is egy darab szabad kötélvéget áthúzunk egy hurkon, majd szorosra húzzuk. Másodszor. Csomót kötünk akkor is, ha két darab kötelet vagy zsineget egymásba fonunk vagy összekötünk.

Speciális nevet kapnak a kötélneműk, amikor meghatározott célra használjuk őket:
pl. vontatókötél, biztosítókötél.

Alapanyagok és kötélszerkezet

A kötél részei


Kezdjük a csomó-sulit egy egyszerű csúszóhurokkal! A sima hurok a csomózás alapja.
Ebből lesz sok más csomó.

Mutasd be egy fénykép segítségével, hogy mire tudtad használni ezt a csúszóhurkot! Fényképedet küldd el szerkesztőségünknek!

Jutalmad egy jószerencse-csomó.


A csomózásokat megtanítja: Oszlányi Marcsi néni
A videót készítette: Oszlányi Simon

Forrás: Maria Costantino: Csomók kézikönyve, Alexandra Kiadó, Pécs, 2004.

Hobbim a fotózás

Botond újabb képei Vászolyban készültek. Vászoly Balatonfüred mellett található kis falu.

A fotókat készítette: Bakai Botond 2.c

Előzzük meg az influenzát!

Influenzatörténet

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. Másfél millió ember hal meg influenzában évente. Mivel minden évben változik (mutálódik), a kutatóknak évente kell új oltóanyagokat kifejleszteni. Ám ha visszatekintünk a múltba, kiderül, hogy ez a betegség egyáltalán nem egy új keletű:

 1. Kr.e. 412: Hippokratész, az antik világ nagy orvosa körülírt egy betegséget, amelyet ma a szakemberek influenzának tartanak. Mivel kevés információ maradt fenn, nem tudunk biztosat állítani.
 2. 876: Nagy Károly seregét egy olyan betegség állította meg, ami nagyon hasonlított az influenzára. Cseppfertőzéssel terjedt, és a korabeli seregben igen rossz higéniai viszonyok uralkodtak, ezért igen gyorsan elterjedt.
 3. 1618: Az első pontos leírás a vírusról. Olasz orvosok "influenza di freddo"-nak nevezték, mivel észrevették, hogy a vírus a hűvösebb őszi-téli időszakban aktív, szó szerinti fordításban ez azt jelenti: "a hideg befolyása".
 4. 1918: A spanyolnátha: Minden idők leggyilkosabb betegsége, egyetlen más vírus se szedett ennyi áldozatot ennyi idő alatt. Az első feljegyzett megbetegedés 1918. március 4-én a Kansasi Camp Funstone-ban állomásozó amerikai katonák között történt. Áprilisban ezek a katonák Európába érkeztek. Ezzel kezdődött a világméretű járvány. Nyolcmillió spanyol megbetegedése után kapta a nevét. Nyáron hirtelen eltűnt, mindenki azt hitte, vége, de ősszel visszatért. Ez a vírus sokkal agresszívebb volt, mint a tavaszi. A lefolyása sokkal gyorsabb volt, mint az előzőnek. Az bizonyítja, hogy ugyanarról a vírusról van szó, hogy akik tavasszal megbetegedtek, azok ősszel már nem. Több helyen egyszerre tört ki, és az emberiség 1/5-ét megfertőzte. Köhögés, magas láz és tüdőgyulladás voltak a legjellemzőbb tünetek. Párizsban szeptembertől januárig 17 000 ember halt meg, New York-ban 34 000. Az áldozatok között leginkább fiatal felnőttek voltak. Ennek oka, hogy a fiatal szervezet egyébként remekül működő immunrendszere túlreagálta a vírust, és a tüdőszöveteket elpusztította, ebből következett a tüdővérzés, amellyel akkoriban nem tudtak mit kezdeni az orvosok. A városokban leállt az élet. Az iskolákat bezárták, a templomokat, színházakat szintén. A védőoltás egészen 1941-ig váratott magára. Ekkor ismerték fel annak a lehetőségét, hogy egy legyengített vírus által a szervezet "fel tud készülni" az igazi vírusra.

A spanyolnátha terjedése


2009: H1N1: 2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban. Az első hírek több mint száz halottról szóltak, de később kiderült, hogy ez nem teljesen igaz. A betegség később átterjedt az Egyesült Államokra, majd más országokba is, köztük Európába. A WHO május 18-i adatai szerint a megbetegedések száma 40 országban 8829 volt és 74-en haltak meg, zömük Mexikóban.
Az új vírus lappangási ideje az Országos Központ tájékoztatója szerint maximum hét nap, fertőzőképessége a betegség kezdetét megelőző naptól a kezdetét követő hetedik napig tart.
Az oltás szükségessége heves vitákat kavart a lehetséges mellékhatásai miatt, ám a nemzetközi javaslat szerint érdemes oltatnunk a régi és az új típusú influenza vírus ellen is. Az esetek néhány százalékában előfordulhat fejfájás, hőemelkedés, enyhe rossz közérzet.

Tippek a megelőzéshez:

 • Kerüljük a szoros érintkezéseket, tartsuk be az általános higéniai szabályokat!

 • Naponta többször mossunk kezet!

 • A tünetek jelentkezését követően azonnal forduljunk orvoshoz!

 • Kerüljük a nagyobb tömeget pl. lift, metró!

 • Fogyasszunk sok gyümölcsöt és vitamint (főként D-vitamint)!

 • Oltassuk be magunkat!

 • Szellőztessünk!

Mossunk kezet!

 Együnk sok gyümölcsöt, vitamint!

Oltassuk be magunkat!

 Szellőztessünk!

Források: Wikipédia, National Geographic, Járvány.hu, WHO.int

Összeállította: Iker András 4.c


Hobbim a fotózás

Biatorbágyon élek, képeim itt készültek.

A fotókat készítette: Bakai Botond 2.c


Sókristály-kísérlet

A kísérlet: telített sóoldatot kevertem egy tálba, és tintát csepegtettem bele, hogy legyen színe, majd megvártam, hogy kikristályosodjon. Az első képen láthatók a hozzávalók. A második képen látható a kristályosodás folyamata. A várakozás ideje: négy nap, pontosabban 2016. október 21-25.


Az eredmény: a telített oldatba lógatott spárgán kikristályosodott a só.


Készítette: Zagyva Gergely 3.c


A tengerimalac

SZÁRMAZÁSA

A XVI. században spanyol hódítók hozták be a tengerimalacot Dél-Amerikából Európába. Akkor még húsáért tenyésztették.
Latin neve: Caviida ezen a nagy csoporton belül a Hystricomorphak közé sorolják őket.
Rokonai: Távoli rokonságához tartozik a sündisznó és a vízidisznó.

FAJTÁK

Sima szőrű vagy angol tengerimalac: Ide tartozik az összes rövid és fényes szőrű állat. Ez a legelterjedtebb fajta. Az egyszínű állatok szőre lehet: fehér, krémsárga, bézs, vörös, barna vagy fekete.


Angóra: Az angóra tengerimalac egy nagyon ritka és keresett fajta. Kb. 20 cm hosszú szőrük van. Nagy gondot kell fordítani a bundájára. Naponta kell fésülni, és alkalmanként meg kell fürdetni.


Rozettás tengerimalac: A gyerekek között ez a legnépszerűbb fajta. Testét egyes helyeken szőrcsomók borítják. Ebben a fajtában is előfordul az összes szín. Bundájuk hossza rövid vagy középhosszú.


ELHELYEZÉS


Az új otthon: Ezeknek az állatkáknak is megvan a napi mozgásigénye. Erre a célra legalkalmasabbak a 30x60-as méretű ketrecek. Ezen kívül még biztosítani kell egy búvóhelyet, amelyben elbújhat vagy akár alhat is. Azonban bármilyen jó kuckója van, jobb ha kis barátainkat a lakásban vagy a házban tartjuk.ETETÉS

Takarmányozás: A tengerimalacok számára fontos a száraztakarmány mellett a zöldség és a gyümölcs. Ha ezekből elegendő mennyiéget kap, még itatni sem kell. Azért ajánlott beszerezni egy itatót. A tálka nem jó, mert könnyen felborul, és állatunk akár meg is fázhat, ami az ő esetében halálos is lehet.

Ha ez a kis információ-gyűjtemény kedvet csinált a tengerimalac tartásához, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre ásni a témában.

Készítette: Takács Anna 5.a


Álhírek

 • A gyerekek összegzett döntése alapján minden osztályteremben Xbox lesz.
 • Friss hír: feltalálták a szárnyas autót.
 • A Penny új plüssfigurákat mutatott be boltjaiban. Az első 1000 darab ingyenes... Már elkapkodták.
 • A Youtube-ot már sokan unják.
 • Újbuda önkormányzata a bikás-parki tóba a túlzott díszhal szaporulat visszafogása érdekében mini cápákat telepített.
 • Szeptember hónap közepétől a testnevelés tanárok drónokkal ellenőrzik az iskolakörök szabályos lefutását.

Készítette: Radó Benedek, Veljanovic Áron 5.b