Másképp tanulás

 • Interjú Szirb György balettmesterrel - Böhönyey Eszter, Sárközi Zsófia 7.a
 • Modernizált Pál utcai fiúk - Tóth Katinka 5.c
 • Modernizált Pál utcai fiúk - Bak Natália 5.c
 • Modernizált Pál utcai fiúk  - Bánsági Boldizsár 5.c
 • Legyél Te is gyermekvasútas! - Ackermann Áron 5.c
 • Az 5.b álomházai - Gara Ákos 5.b
 • Gyermekjogok Világnapja - 5.b 
 • A kis herceg új bolygón járt - az 5.c írásai, illusztációi
 • Mesemúzeumban jártunk... - a 2.a osztály a Mesemúzeumban

Rendhagyó énekórák a Telekiben

Interjú Szirb György, balettmesterrel


Harmadik éve vesz részt a Teleki Blanka Általános Iskola az Operanagykövet-programban, melynek keretében balett-táncosok, énekesek, színpadtechnikusok, hangszeres előadók jönnek iskolánkba, és tartanak rendhagyó énekórákat. Így ismerkedtünk meg Szirb Gyuri bácsi balettmesterrel, akivel a 7. a osztály diákjai szeretetteljes kapcsolatot alakítottak ki. Iskolánk énektanára Mónika néni koordinálja évek óta az Operanagykövet-program tanóráit.

Az interjút készítette: Böhönyey Eszter, Sárközi Zsófia 7.a
Operatőr: Verpeléti Ferenc - iskolánk rendszergazdája


A Pál utcai fiúk

Ki ne ismerné Molnár Ferenc "A Pál utcai fiúkját " ? És ki ne gondolná, hogy az 5.c-ben vannak olyan tehetséges gyerekek, akik ennek a kitűnő regénynek bizonyos oldalait átírják a modernkori lehetséges megfelelőjére? Mert bizony pont ezt tették. Ha érdekel, olvasd el!

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk 

részlet

"Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed-egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt. Az ablakok tárva-nyitva voltak a meleg márciusi napon, s a friss tavaszi szellő szárnyán berepült a muzsika a tanterembe. Valami vidám magyar nóta volt, ami a verkliből indulónak hangzott, s olyan csinnadrattásan, olyan bécsiesen pengett, hogy az egész osztály mosolyogni szeretett volna, sőt voltak, akik valóban mosolyogtak is rajta. A Bunsen-lámpában vígan lobogott a zöld csík, s ezt valahogyan még csak bámulta az első padból néhány fiú. De a többiek kinéztek az ablakon, amelyen át a szomszédos kis házak teteit lehetett látni, s a távolban, az aranyos déli napon a templomtornyot, melynek óráján a nagymutató vigasztalóan haladt a tizenkettős felé."

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk /részlet/  1907.


Modernizált Pál utcai fiúk

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a történelemterem nagy, műanyag tanáriasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre- valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Windows-számítógép egyhangú zizegésében felcsattant egy erős római torokból a csatakiáltás, annak jeléül, hogy az a videó, melyről a tanárnő be akarta bizonyítani, hogy el tudja indítani, csakugyan elindult, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megszólalt a buszmegálló közelében egy autó riasztója, s ezzel minden figyelemnek egyszeribe végeszakadt. Az ablakok tárva- nyitva voltak a napsütéses februári napon, s a friss szellő szárnyán berepült a riasztó hangja az osztályterembe. Valami nagy autóból jöhetett a hang, ami az osztályteremből is trombitaszónak hangzott, s olyan csinnadrattásan, olyan erőteljesen szólt, hogy az egész osztály mosolyogni szeretett volna rajta, sőt voltak, akik mosolyogtak is.

Írta: Tóth Katinka
Megjelent: 2019. március

Modern Pál utcai fiúk

Egy óra negyven perckor, épp abban a pillanatban, amikor az ötödik céseknek a matematikaterem padjain végre-valahára, nagy nehezen, ideges próbálkozások után kijött az eredmény, s így befejezték a röpit, melyről a tanárnő be akarta bizonyítani, hogy az utolsó öt percben is képes megíratni, mondom: pont egy óra negyven perckor, épp abban a diadalmas minutumban felhangzott a közeli pályaudvaron egy vonatsíp, s ezzel minden komolyságnak egyszeribe vége szakadt.
Az ablakok tárva-nyitva voltak a meleg márciusi napon, s a friss tavaszi szellő szárnyán berepült a vonatfütty a tanterembe. Valami vidám kis ritmus volt, egy kis bolondozás a vonat részéről, s olyan váratlanul, olyan viccesen zengett, hogy az egész osztály nevetni szeretett volna, sőt voltak, akik valóban nevettek is rajta. A tanárnő kezében vígan hevertek a dolgozatok, néhány diák lemondóan bámulta őket. De a többiek kinéztek az ablakokon, amelyen át a szomszédos panelek tetejét lehetett látni, s a távolban az aranyos déli napon a napelemmel működő köztéri órát, amelyen az idő szépen haladt a 13:45 felé (A fiúk, lányok olyan álomvilágban éltek, hogy elfelejtették azt, hogy az óra '55-ig tart). És ahogy kifigyeltek az ablakon, a vonatfüttyel együtt bejöttek más, ide nem tartozó hangok is a terembe. Tülköltek az autódudák, a panelek tövében pattogott a gumilabda, de egészen máshogy, mint amit a vonat hallatott. És izegni-mozogni kezdett az osztály. Némelyek turkálni kezdtek az iskolatáskájukban; a rendesebbek megigazították az órájukat; Boldi rápillantott a böhömnagy okosórájára, melynek igen ügyes szerkezete volt, úgyhogy sose csipogott, csak akkor, ha órán ült az ember.

Írta: Bak Natália 5. c
Megjelent: 2019. március

A Pál utcai fiúk 

Háromnegyed egykor, épp abban a másodperceben, amikor a kémiaterem tanári asztalán hosszú és sikertelen próbálkozás után végre valahára, nagy nehezen, ideges türelmetlenkedés után a monitor kék töltőképernyőjét felváltotta a színes, gyönyörű háttérkép, annak jeléül, hogy az áram, amely épp most jött vissza, színesre tudja festeni a monitort, és a monitort csakugyan színesre festette, mondom: pont háromnegyedegykor épp ebben a másodpercben megszólalt a szomszéd ház udvarán három JBL, s ezzel minden komolyságnak azonnal vége szakadt. Az ablakok tárva-nyitva voltak a meleg márciusi napon, s a friss tavaszi szellőszárnyán berepült a tuc-tuc zene a terembe. Valami angol diszkós zene egy JBL-ből hallatszott, és olyan ritmusosan szólt, hogy az egész osztály táncolni szeretett volna, sőt voltak, akik valóban táncra is perdültek. A monitoron színesen égett a háttérkép, ezt valahogy még figyelték is a stréberek. De a többiek már javában az ablakon kifelé bámultak, ahonnan a pályaudvar óráját lehetett látni, melynek mutatója vigasztalóan haladt a tízes felé.

Írta: Bánsági Boldizsár 5.c
Megjelent: 2019. március


Legyél Te is gyermekvasutas!

Készítette: Ackermann Áron 5.c 

2019. január


Az 5.b álomházai

Mikor beléptem a terembe, New York Cityben találtam magam: csodaszép házak, egyik magasabb a másiknál. Az egyik ház kertjében még vízzel (zselével) teli medence is volt. Persze, mindenkinek tetszett.

Ha majd az 5.b házait kiállítják, akkor ti is megcsodálhatjátok őket. Főleg kartonpapírból készültek ezek az ötletesen és praktikusan berendezett kertes házak. Még miniatűr ágyak, asztalok, székek és az egyik ház szobájában csillár is látható. Van, ahol a szobák falait tapéta díszíti. Egyszóval szép lett ez a város.

Ajánlom a többi osztálynak, hogy pár percre álljanak meg, és nézzék meg álomházainkat, és képzeljék magukat New York Citybe.

Az 5.b álomházai megnézhetők a suli honlapján: Álomházak 5.b


A cikket írta: Gara Ákos 5.b
A cikk megjelent: 2018. november


Gyermekjogok Világnapja

November 20-án ünnepeljük a Gyerekjogok Világnapját. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. 2018-ban a gyermekjogok világnapján az UNICEF Magyarország másodjára is csatlakozik a világszervezet talán legvagányabb kampányához, a Gyerekhanghoz.

A Gyerekjogok Világnapja alkalmából a budapesti panoráma ikonikus épületei is kékbe borulnak, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a gyerekek speciális jogaira.

Az 5. B osztály is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy kiálljon a gyerekjogokért, ezért kékbe öltözve érkezett az iskolába november 20-án.

https://unicef.hu/gyerekhang/

Mit tudsz a gyerekjogokról?  Töltsd ki az UNICEF kvízét! A kis herceg új bolygón járt

A mi osztályunkban, az 5. cében már évek óta írói vénával megáldott fogalmazások készülnek. Most A kis herceg című olvasmányhoz születtek, a felnőtt világot kritikus szemmel pásztázó, frappáns fogalmazások. Az illusztrációk közül a három legjobban sikerült könyvborítót választottuk ki.

Világszenzáció, világszám!!!

A kis herceg újabb bolygókat fedezett fel

Már kettő hete mást sem hallani a híradóban:
Kis hercegünk felkerekedett, és körbejárta a Tejútrendszert! 
Csak záporoznak a kérdések:
- Vajon hány új bolygó áll felfedezés alatt?
- Találtak-e új fajokat?
- Lakható-e a környezet?
Most rajtad a sor, ha érdekel, s máris újabb fontos dolgokat tudhatsz meg kis barátunkkal és a felnőttekkel kapcsolatosan.
Még van időd, rosszabb nem lehet, ha elolvasod! Nem olvastad A kis herceget, hát mégis mire vársz?

Nyitva van a könyvtár előtted, holnap első utad csakis oda vezethet!

A legfurcsább bolygó

A kis herceg barangolásai során sok furcsa helyen, sok furcsa emberrel találkozott. Egy nap azonban egy teljesen normálisnak tűnő bolygóra tévedt, ami (mint később kiderült) egyben a legfurcsább bolygó volt. Az egész bolygót selymes fű borította, volt rajta egy kunyhó, néhány gyümölcsfa. Egy kisfiú üldögélt szomorúan egy légzőnyílásokkal ellátott üvegbúra alatt.

- Jó napot! - köszönt udvariasan a kis herceg.
- Jó napot! -köszönt vissza a kisfiú.
- Miért ücsörögsz ez alatt a búra alatt?
- Mert anyukám félt, hogy elcsúszok a vizes füvön -mondta a fiú.
- Akkor miért nem dőlsz neki annak a fának? - kérdezte a kis herceg. 
- Úgy nem tudsz elcsúszni.
- De nagy esély van rá, hogy egy alma a fejemre pottyan -mondta a kisfiú.
- Vehetek egy almát? - kérdezte félénken a kis herceg.
- Persze.
- Te kérsz?
- Csak akkor, ha megpucolod.
- Miért kell megpucolnom? -kérdezte a kis herceg.
- Mert félő, hogy kukacos, vagy nem jó.
A kis herceg még pár napig a kisfiúnál és anyukájánál lakott. Első osztályú ellátást kapott, de a kisfiú anyukája szörnyű betegségben szenvedett, aminek neve: túlaggódás.

Bak Natália 5.c

B17-es kisbolygó

Történetünk a B-17-es kisbolygón játszódik, mely a kis herceg bolygója mellett található. Itt él egy fiatal férfi, egy futballista. A kis herceg látogatóba érkezett a B-17-es kisbolygóra. A focista éppen szlalomozott a bóják között és csak nagy sokára vette észre, hogy már nincsen egyedül. Mikor meglátta a furcsa idegent, majdnem átesett a következő bóján. A kínos csendet a focista törte meg.

- Hát, Te meg ki vagy?
Mivel nem érkezett azonnal felelet, újabb kérdésekkel záporozta a kis herceget.
- Hány éves vagy?
- Hány gólt rúgtál életedben?
- Hány bolygón jártál?
"Tessék, már megint ezek a számok!" - gondolta magában a kis herceg. "Miért gondolkodik mindenki felnőtt fejjel?" 
A kis herceg illendően válaszolt az összes kérdésre. Érdekes játéknak találta a focit, tetszett neki, hogy egy kerek labdával játszák.
- Megtanítasz engem is focizni? - kérte a kis herceg.
A futballista boldogan belemelegedett a játékszabályokba, a les elmagyarázásába. Hosszan mérte a kaputól a távolságot, és a játékosok pozícióit magyarázta. Belefáradt a kis herceg a monoton előadásba, s elindult a saját bolygójára. Útközben szomorúan gondolt arra, hogy ez a focista is egy tipikus felnőtt volt.

A világban lehet, hogy mindenhol szabályokban és számokban gondolkodnak a felnőttek. Szerencse, hogy az én bolygómon nincsenek se szabályok, se számok, se felnőttek.

Görög Csanád Botond 5.c

A nyolcadik bolygó

A kis herceg a Földről hazafelé tartva megállt egy 8. bolygón, reménykedve, hogy az égitesten tartózkodó ember hasonlítani fog a földi pilótához.

-Jó napot!
-Üdvözletem, ügyfelem!
-Miért vagyok az ügyfele?
-Mert gazdag uzsorás vagyok, nekem mindenki az ügyfelem!
-Mennyit veszel fel?
-Mit veszek fel?
-Kamatot.
Tudatlan, gondolta az uzsorás.
-Könnyű lesz lehúzni-buggyant ki az uzsorás száján.
-Mit jelent az, hogy lehúzni?
-Mi? Ja, semmit!
-Mi a munkád lényege?
-Lehúzni az embereket. 
Úgyse tudja, mit jelent, gondolta az uzsorás.
-Már megint ez a szó-jelentette ki a kis herceg.
-Miért vennék fel kamatot?
-Hogy többet fizess vissza nekem. A kamat másodpercenként 10 %. 
Az uzsorás reménytelen esetnek tűnt a kis herceg szemében, de úgy döntött, hogy tesz még egy utolsó próbát.
-Mi ez?-kérdezte a bárányáról a kis herceg az uzsorást.
-Egy láda tele pénzzel.
A kis herceg erre úgy elszomorodott, hogy továbbállt, és azt gondolta, hogy ez az ember is csak a rossz tulajdonságokból gazdag.

Bóta Bercel László 5.c

A bevezetőket írták: Bak Natália és Tóth Katinka Eszter
A rajzokat készítették: Kakuk Flóra Dáfné, Kovács-Szetei Rita, Balog Edina
Magyartanárunk: Oszlányi Mária
Megjelent: 2018. október


Mesemúzeumban jártunk...

2018. október 13.

2.a a Mesemúzeumban járt, és kiállta a hétpróbát.

Mesemúzeumban jártunk...

2018. október 13.

2.a a Mesemúzeumban járt, és kiállta a hétpróbát. 

- A Mesemúzeumban, ha végig mentél az akadályokon, és legyőzted a sárkányt, akkor beöltözhettél királynak, királynőnek, udvari bolondnak vagy varázslónak. Felülhetünk a trónra is. - Kemény Dóri

- Nekem nagyon tetszett a múzeum, mert volt benne egy varázslatos kút. - Seffer Brúnó

- A Mesemúzeumban az volt a legjobb, hogy a végén készült egy csoportkép, amelyen mindenki beöltözött egy mesebeli lénynek. - Rosta Ádám

- Jó volt a hétpróba és a beöltözés. Legyőztük a sárkányt! - Nagy-Herédi Odett

- Volt ott egy hatalmas tojás, ami ragyogóan világított, és egy mély kút. Ha csöndben maradtál, hallhattad egy állat hangját. - Csiszér Csenge

- A Mesemúzeumban az tetszett a legjobban, hogy beöltöztünk jelmezekbe, és megnéztünk egy papírszínházi előadást. - Kola Alíz

- Nagyon mókás ez a hely, hétpróbát kell kiállni, és remek élményeket tudsz szerezni. - Ráduly Tamás

- Az egyik feladatban a boszorkány konyhájában kellett megszagolni az illatokat. - Körmendi Szabolcs

- Beöltöztünk rókának, királynak, királylánynak, udvari bolondnak és varázslónak is. - Wölfl Helga

- Van öt varázsillat, amit meg lehet szagolni. És egy csodatojás, ami világít. - Zilizi Noémi

- Kaptunk egy füzetet, amiben lejegyezhettük a feladatokat. - Lajos Laura

- A legjobban a lyukas fa tetszett, amiben tárgyak voltak, és ki kellett tapogatni. - Dudás László

- Ki kellett találnunk, hogy mi hiányzik a boszorkány főzetéből. - Jósvai Vivien

- Legjobban a sárkány legyőzése tetszett nekem. - Harda Máté

- Ajánlom mindenkinek a Mesemúzeumot, mert meg lehet küzdeni a sárkánnyal és ki kell állni a hétpróbát. - Kramalics Frida

- Szép volt minden a múzeumban. - Szebenszki Bernadett

- Beöltözhettünk, én királylánnyá változtam. - Hajnal Gréta

- Az tetszett a legjobban, hogy a végén megnézhettük a meseírók kedvenc tárgyait. - Gyovai Dániel

- A világ legjobb helye. Főleg a trón, meg a papírmese. - Miletics Kamill

- Azt tetszett a legjobban, amikor a világító tojást néztem meg. - Szarvady Levente

- A végén beöltözhettünk királyi szereplőknek. - Borsos Réka

Készítette: a 2. a osztály
Az élményeket összerendezte: Zelenák Edit tanítónő
Megjelent: 2018.október


2017/18. tanév cikkei

 • Időutazás a múltba: az utolsó Etnomóka a tanévben - Zelenák Edit néni és tanítványai: Kemény Dóri, Dudás Lackó, Borsos Réka 1.a
 • A második "Etnomóka" - Bánsági Boldizsár 4.c
 • Kiből válhatna a legjobb újságíró? - Böhönyey Lili, Ladányi Nikolett, Dán Vanda 8.a
 • Az első etnomóka - Húsvét
 • Nép? Rajz? Néprajz? - Etnomóka

Rendhagyó énekórák

 • Az Operaház nagykövetei - Rákos Ádám 6.c
 • Opera Nagykövetek - Illés Anna Noémi 8.a
 • Opera Nagykövetek - Szecsődi Nóra 8.a

Stílusgyakorlatok a 6.b irodalom óráján

 • Az álom - Karácsony Lilla 6.b

 • Régi emlékek - Radics Dorka 6.b
 • Stejner Kristóf és Herri Milán törpénete - Dienes Kristóf 6.b

Erdei iskolai beszámolók 6. évfolyam

 • Nagy Milán 6.b
 • Sipos Gergely 6.a
 • Karácsony Lilla 6.b

2016/17. tanév cikkei:

 • Magyar népmesék - Gyüre Lili 5.a
 • Fényforrások - Ambruzs Marcell 3.a
 • Séta az Operaházban - Simon Regina 7.b

 • Lakásavató Rebekánál, avagy ismerkedés a zsidó kultúrával - Kovács Dóra Laura 7.b, Vaszkó Ádám 7.c
 • Történelem házi feladatok:

  Ókor athéni polgár szeretnék lenni - Nagy Milán 5.b
  Schindler listája - Szarvas Lili 8.b

 • Sétáld le Petőfi életét! - Borsik Balázs és Kapros Konrád 7.c

Időutazás a múltba:
az utolsó Etnomóka a tanévben

A tanév utolsó néprajz szakkörén egy időutazáson vettünk részt. Nem máshová, mint a múltba repültünk, és megnéztük, hogy dédszüleink milyen játékokat játszottak. Nem volt Barbie babájuk és legójuk sem, mégsem unatkoztak. Az asztalon egy hatalmas vászonkendő várt minket, ami alatt érdekes alakú tárgyak bujkáltak. Mi kitapintottuk és megpróbáltuk kitalálni, hogy mi rejtőzik a vászon alatt. Találtunk mozsarat, szilkét, mángorlót, ami a vasaló elődje volt. Érdekes volt hallani, hogy minden tárgynak van története. Marcsi néni például elmesélte, hogyan született szárított és beáztatott kukoricalevélből a csuhébabája. Az is kiderült, hogy a vászonkendő Edit néni nagymamájáé volt, amelyet saját maga készített: szőtte, fonta, hímezte.
A szakkörünket az udvaron folytattuk, ahol kosárba céloztunk dióval. Ugróiskoláztunk és a suli nagy tölgyfájára másztunk. Nagyon izgalmas volt, sokat nevettünk, és egyáltalán nem unatkoztunk.
Meg is örökítettük a fára mászást fotókkal, hogy dédunokáink láthassák, milyen klassz játékokat játszottunk régen.

Írták: Zelenák Edit néni és tanítványai: Kemény Dóri, Dudás Lackó, Borsos Réka 1.a


A második "Etnomóka"

A második etnomókán a tavaszi népi ünnepekről, hagyományokról: Szent György napjáról (ápr.24.), május elsejéről, pünkösdről beszélgettünk Edit nénivel és Marcsi nénivel.
A természettel szorosan együtt élő emberek úgy tartják, hogy Szent György napján kezdődik az igazi tavasz. Ilyenkor szokták a pásztorok a tél után először kihajtani az állatokat a legelőre. A májusfa felállításának a hagyomány szerinti időpontja az április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka volt. A májusfát titokban éjjel állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Ezt a szokást egyes falvakban még napjainkban is őrzik.

Pünkösdöt húsvét után 50 nappal ünnepeljük. A népszokások szerint minden évben választanak egy pünkösdi királyt. Természetesen ezért a címért a fiúknak meg kell küzdeniük. Ha valaki pünkösdi király lett, akkor kevésbé voltak vele szigorúak, például ingyen kocsmázhatott.
Ezután következett a kézműveskedés. A csoport egyik fele szalagokra írt jókívánságokat, amikkel a foglalkozás végén feldíszítettük az Éden egyik fáját. Ez lett a mi májusfánk. A csoport másik fele pedig züzüllőt/dúdolót készített, ami egy levágott és kibelezett fa ágából állt. A 4.cések és Józsi bácsi készítették elő ezeket a feldarabolt bodzaágakat. A gyerekek sütőpapírt kötötték leendő zsebhangszerükre, majd következhetett a dúdolás.

A cikket készítette: Bánsági Boldizsár 4.c

Ez is jó móka volt.


Kiből válhatna a legjobb újságíró?

Eldöntheted magad is, ha elolvasod a nyolcadikos lányok - Böhönyey Lili, Ladányi Nikolett, Dán Vanda 8.a - leggyakoribb publicisztikai műfajait (hír, tudósítás, jegyzet, interjú) bemutató írásait.

Lovakról


Lehetőségem volt meginterjúvolni egy híres lovast, aki abból él, hogy különböző versenyeken vesz részt (jobb esetben megnyeri a versenyt), és ezért pénzt kap. A lovakról, a lovas szakmáról és személyes tapasztalatairól kérdeztem.

- Milyen színű lehet egy ló?
- Egy ló sokféle színű lehet, például: sárga, pej, sötét pej, fakó, szürke, almás deres, fekete...

- Mióta lovagolsz, és hogy jött az ötlet?
- 7 éves korom óta lovagolok, és az ötlet úgy jött, hogy szeretem a lovakat, és ki akartam próbálni. A szüleim elvittek egy edzésre és beleszerettem.

- Jó-e, ha az embernek saját lova van?
- Véleményem szerint részben jó, mert csak te ülsz rajta, és edzés után annyi időt töltesz vele, amennyit szeretnél, mert nem kell odaadni a következő lovasnak.
Ha csak te lovagolsz rajta, akkor sokkal szorosabb lesz a kapcsolat közted és a ló között. Viszont nagyon drága a ló és a fenntartása is, és nagyon sok figyelmet igényel.

- Ha el szeretnénk kezdeni lovagolni, mik az első lépések?
- Először keresni kell egy lovardát, ahova szeretnél lovagolni járni. A legtöbb helyen a kezdő lovasoknak elmondják, hogy mit vegyenek meg, és hol érdemes ezeket beszerezni. Én személy szerint azt javaslom, hogy nem kell mindent újonnan megvásárolni, mert az nagyon drága lenne, és ha a gyerekről beszélünk, akkor még kicsi és hamar kinövi.

- Mennyi pénzbe kerül az, ha lovagolni szeretnénk (felszerelés, edzések, stb...)?
- Ez nagyon változó: ha már felnőttek vagyunk, akkor viszonylag olcsóbb, mert nem kell újat venni nagyon gyakran, csak ha tönkremegy. Az edzések nagyon drágák tudnak lenni, de ha saját lovunk van, az se jobb, mert nagyon sokba kerül a hely, ahol tároljuk és egyéb költségek is vannak, például: az állatorvos, aki egy alkalomért akár több tízezret is elkérhet. Tehát a lovaglás egy drága sport.

Készítette: Ladányi Nikolett 8.a


Beyoncé olyat tett, amit eddig kevesen...


A most 36 éves világhírű énekesnek, Beyoncénak most született meg 4. gyermeke.

A család egyik közeli barátja árulta el lapunknak, hogy Beyoncé gyereke egészséges, és minden rendben volt a szülésnél.

A közeli barát azonban nem árulta el a baba nevét, de azt mondta, hogy a név nagyon különleges. Beyoncé olyat tett, amit eddig nem sokan tettek: levédetette az újszülött nevét. Ugyanígy tett előző gyermekeinél is. Egyesek szerint Meryl Streep is tőle vette ezt az ötletet.

Itt van pár tippünk, hogy hogyan hívhatják a babát. Mivel Beyoncé nagyon szereti a márkásabbnál márkásabb ruhákat, így előfordulhat, hogy egy híres divatcég kicsit átgondolt nevét adta az újszülöttnek. Beyoncé egyik zenéjének a címéről is elnevezhette a babát, hiszen a számai világhírűek, így a gyermeknek már ez előnyt jelentene (nem mintha az, hogy Beyoncé és Jay-Z gyereke nem lenne elég ahhoz, hogy érvényesüljön az életben).

Beyoncé és a legkisebb családtag.

Készítette: Ladányi Nikolett 8.a

Zenehallgatás az utcán

Amikor elindulunk otthonról egyedül, előszeretettel hallgatunk zenét a telefonunkon. Mindegy, hogy hova megyünk, mehetünk egy hosszabb útra; a város másik végében lakó nagyszüleinkhez, vagy csak a sarkon található közértbe, reggel iskolába, munkahelyre.


Véleményem szerint azért van ez így, mert az emberek nem szeretnek egyedül lenni, inkább hallgatják a kedvenc zenéjüket. Ez nem baj addig, amíg nem zavarunk ezzel senkit, de amikor már ide-oda kalimpálunk a kezeinkkel jelezve, hogy ez az egyik kedvenc dalunk, és hangosan éneklünk, az már nem pozitív dolog a környezetünkben lévő emberek számára.

Készítette: Ladányi Nikolett 8.a

Szakáll és bajusz világbajnokság

Szeptember 3-án a texasi Austinban került sor a 2017-es szakáll és bajusz világbajnokság döntőjére, ahova ezrek érkeztek, hogy megtudják melyikük arcán lévő mestermű nyerte el a zsűri tetszését. 1990 óta rendezik meg ezt a versenyt. Különböző kategóriákban hirdetnek őrültebbnél őrültebb győzteseket.
A versenyen nem a méret a lényeg, itt a zsűri a stílust, az egyediséget díjazza. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy az arcdísz hogyan illeszkedik viselője egyéniségéhez.

Mivel a zsűri leginkább az összképet értékeli, a legtöbben őrült jelmezekbe bújnak, meghökkentő kiegészítőket, sapkákat és kalapokat hordanak. A versenyzők - jellemzően saját stylistjuk irányításával - már órákkal a végső megmérettetés előtt nekiálltak rengeteg hajlakk, gél és különleges szakállzselé segítségével "belőni" arcszőrzetüket.

Készítette: Dán Vanda 8.a

Kis jövevény a Nyíregyházi Állatparkban!


Két hete újabb Rothschid-zsiráfborjú született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis bika 180 cm, 70 kilogramm, és egyelőre a mamájával él együtt, de hamarosan a zsiráfcsalád többi tagjával is megismerkedhet és a látogatókkal is.
A zsiráfok vemhessége általában 450 napig tart. Az állatparkban jelenleg hat zsiráf él. Négy tehén és most már kettő bika.


- Mennyi ideig maradnak az anyjuk mellett a zsiráfok?
- 12-16 hónapos korukig maradnak mellettük, de előfordult már olyan eset is, hogy az anyuka nem neveli fel a borját. Például Laurának (zsiráf mama) ez a kis bika a második borja, és az elsőt nem nevelte fel, ezért a zsiráfgondozóknak kellett felnevelni Kamillát. Viszont ez a kis bika csak két évig fog itt tartózkodni az állatparkban.
- Két év után hova fog menni?
- Az Európai Fajmegmentési Program segítségével áthelyezik egy másik állatkertbe.
- Várható még, hogy kis zsiráf szülessen az állatparkban?
- Igen, a másik két tehén is vemhes, szóval a közel jövőben lesz még két zsiráfborjú.
A Rothschild-zsiráfok Ugandában és Kenyában őshonosak és veszélyeztetettek. A természetben kevesebb, mint hétszáz példány él. A Nyíregyházi Állatparkban most született a nyolcadik zsiráf, és még kettő várólistán van.

Készítette: Böhönyey Lili 8.a

Magyartanáruk: Kollár Adrien

 


Az első "Etnomóka"

      A könyvtárban hatvanan voltunk az "etnomóka" első foglalkozásán, és mindenki jól érezte magát: okosodtunk, énekeltünk, jót nevettünk, és még tojást is festettünk.
Kiderült, hogy Edit néni ötletes szóalkotása: az etnomóka mit jelent, és hogy mit is fogunk csinálni ezeken a délutánokon: megismerkedünk a magyar népi hagyományokkal és kézműveskedünk.             Az első foglalkozás témáját a közelgő húsvét adta. Érdekes volt meghallgatni, hogyan szólnak a fakereplők a templomban azokon a napokon, amikor a harangok elnémulnak, és Rómába mennek. Nagyokat nevettünk azokon a felvételeken, amikor húsvétkedden a lányok  visszaadják a fiúknak az előző napi, azaz húsvéthétfői kölcsönt, s megöntözik őket.
       Egy hagyományos és természetes tojásfestési technikával ismerkedtünk meg: a berzseléssel, azaz levélrátétes díszítéssel. A fiatal, sűrűn szeldelt leveleket rásimítottuk a tojásokra, majd egy harisnyadarabbal rögzítettük azokat. Ezután következett a hagymahéj forrázásával készített festékfürdő. A legnehezebb feladatnak a várakozás számított. Időt kellett adnunk a hagymahéjaknak, hogy szépen befessék a tojásokat. Ezért csak másnap reggel vettük ki őket a festékfürdőből. Csodálatosak lettek.
     Vidáman mutogatták társaiknak tudományukat, akik Marcsi nénivel zúgattyút vagy drúgattyút készítettek. A legügyesebbek percekig képesek voltak járatni ezt az ismert népi játékot, s közben hallhatták a hangját is.

Jó móka volt.


Nép? Rajz? NÉPRAJZ!!!

Van kedved kutakodni a múltban?
Lenne kedved egy virtuális múzeumi sétán részt venni?
Szívesen ellátogatnál egy múzeumba?

Akkor itt a helyed!
Hol? A könyvtárban!

Havonta egy alkalommal gyere és ismerkedjünk meg magyar múltunkkal! Készüljünk együtt a népi, jeles napokra! Kézművesedjünk! Próbáljunk ki népi technikákat!

Az első foglalkozáson a közelgő Nagyböjt és Húsvét jeles napjait járjuk körbe.
Az időpontot a TEDI honlapján találjátok majd.

Szeretettel várunk Benneteket!


Rendhagyó énekórák


A Magyar Állami Operaház 2013 őszén indította útjára az "Operaház Nagykövetei"- programot, melynek keretében hivatásukat, a műfajt és az Operaházat megszállottan szerető művészeket delegál iskolákba.

 A program célja, hogy egy új, kulturális értelemben tágabb látókörű, operába járó fiatal nemzedéket neveljen. A nagykövetek látogatásaik során átadják az operához, baletthez kötődő szakmai ismereteiket; erős, személyes varázsukkal pedig felejthetetlenné teszik a gyerekek számára ezeket a találkozásokat. A Magyar Állami Operaház 14 művésze vállalta, hogy oktatási intézményekben tart élményekkel átszőtt, szakmailag magas színvonalú órákat.

A 2017/18-as tanévben iskolánk csatlakozott az "Opera Nagykövetei"- programhoz. Eddig négy művész látogatott el iskolánkba: Bokor Jutta- énekes, Käfer György- klarinétos, Szirb György-balettos és Ambrus Ákos- operaénekes. A felső tagozat egy-egy énekóráján élvezhettük az izgalmas és lenyűgöző előadásokat.


Köszönjük a nagykövetek szeretetteljes munkáját, várjuk őket a következő tanévben is.

Az Operaház nagykövetei

Az elmúlt hónapban az Operaház négy nagykövete látogatott el hozzánk az énekóráinkra. Mindannyian az Operaház művészei voltak, ezért saját tapasztalataik alapján mutatták be nekünk az épület érdekességeit, a munkájuk szépségét, különlegességét.

Először Käfer György klarinétművész látogatott el hozzánk, és mesélt az Operaház épületéről. Megtudtuk, hogy Ybl Miklós tervezte közel 140 évvel ezelőtt. A nézőtér akusztikája olyan jól van kialakítva, hogy a nézőtéren elhangzottak még a leghátsó sorokban is érthetőek. Az épület díszes megjelenésű, márvány lépcsőivel, aranyozott csilláraival, a falakon és mennyezeten végigfutó freskóival pompás látványt nyújt. A színpadról, a zenekari árokról, és a klarinétművészség szépségeiről is mesélt nekünk.

Következő héten Bokor Jutta operaénekesnő mutatta be nekünk Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát. Elmesélte a nagyotmondó obsitos történetét, a leghíresebb dallamokat meg is szólalltatta. Végül közösen is elénekeltük a toborzót, és az udvarhölgy dalait. Nagyszerű érzés volt együtt énekelni egy ilyen híres operaénekessel, és hallani gyönyörű hangját.

Harmadik alkalommal Szirb György balettművész, és -mester volt vendégünk. Mesélt a balett ókori itáliai kialakulásáról,. későbbi fejlődéséről. XIV.Lajos kiváltképp szerette a balettot, ő is szerepelt néhány darabban, a "Napkirály" nevet is egy előadásban játszott szerepe után kapta. A későbbi időkben még egy balettakadémiát is épittetett. A művész úr beszélt nekünk a helyes testtartásról, és a baletthoz tartozó speciális ruhadarabokról. Mutatott nekünk spicc- és balettcipőt, meghallgattuk a tánc ABC-t, ahol minden betűhöz más-más zenei és tánc stílus tartozott.

Végül Ambrus Ákos operaénekes jött el hozzánk. Bemutatta nekünk a színpadtechnika fejlődését az ókortól napjainkig. Érdekességként elmesélte a zsinórpadlás használatát, a sűllyedő utca és a forgószínpad működését. Beszélt nekünk a lángmentesítő folyadék alkalmazásáról a világítástechnikában. Ezután bemutatta, hogyan lehet a hang erejével poharat törni, vagy tüzet oltani.
Nagyon izgalmasak voltak az előadások, jó volt megismerni a zene világát, és belelátni a művészek életébe. Leginkább Ambrus Ákos előadása fogott meg, amiben a színházban alkalmazott speciális műszaki megoldásokat mutatta be. Szívesen elmennék megnézni ezeket a csodálatos szerkezeteket működés közben is.

Készítette: Rákos Ádám 6/c

Opera Nagykövetek

A Magyar Állami Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Rengeteg előadást rendeznek itt. Az Operából érkezett nagykövetek beavattak bennünket különös világukba.

Käfer György a karmesterek és a zenészek szerepéről mesélt. Megtudtuk, hogy ő határozza meg a próbákon és az előadásokon azt a tempót, melyhez minden muzsikus alkalmazkodik. Ő az, aki előadói kérdésekben döntéseket hoz, azaz meghatározza, hogy az eljátszandó műnek milyen karaktere legyen, mit fejezzen ki, és azt, hogy egyes részletei hogyan kapcsolódjanak egymáshoz.

Szirb György, balettművész beszélt a táncosok életéről, a balett kialakulásáról. A táncosok egészen fiatalon, már 4 éves korukban kezdik tanulni a balettet. A mozdulatokat francia kifejezésekkel illetik (plié, pirouette stb). Megismertük azokat a felszereléseket, amelyeket használnak (spicc cipő, balettcipő, tütü stb), s hogy előadás közben nemcsak a mozdulataikra, hanem az arckifejezésükre is figyelniük kell.

Ambrus Ákos által a gépesített színpadtechnikába nyertünk bepillantást. A színházakban a díszlet nagyon fontos szerepet játszik: süllyedő utcák, valamint forgó színpadok segítik az előadás alatt a díszletek gyors átrendezését. A súgó számunkra láthatatlan, de nélkülözhetetlen háttérmunkájáról is mesélt.

Bokor Jutta, mezzoszoprán operaénekes Mozart Varázsfuvola című világhírű operáját varázsolta osztálytermünkbe. Nekem az ő bemutatkozása és előadása tetszett a legjobban.

Készítette: Illés Anna Noémi 8.a

Opera nagykövetek

         Az elmúlt hetekben opera nagykövetek látogattak el iskolánkba, akik a színház és a művészetek különböző területeiről tartottak nekünk, diákoknak izgalmas előadásokat. Ezek segítségével jobban megismertük a színház és az opera különleges és varázslatos világát.

          Käfer György klarinétművész képekkel illusztrálva mutatta be az Andrássy úti Operaház épületét. Kívül-belül megismertük az egész épületet: a főlépcsőházat, a nézőteret, a zenekari árkot, a páholyokat, köztük a királyi páholyt, ahol ma már miniszterek foglalnak helyet. A folyosókon híres zeneszerzők, művészek arcképeit láthatjuk. Erkel Ferenc és Liszt Ferenc szobra pedig az Operaház bejáratánál fogadja az érkezőket. A művész beszélt még a karmester fontos szerepéről, a színészek helyének fontosságáról, a színpad berendezéséről, például a világítás fontosságáról, melyet régen csillárral oldottak meg. Manapság már a világítás elektromos, bármilyen színű, fényű és irányú világítás megoldható. Ezek apró részleteknek tűnhetnek, de ha bármelyik is hiányzik, esetleg az adott feladatra beosztott ember nem figyel, vagy elront valamit, az az előadáson is meglátszik, és veszíthet az értékéből.

        Szirb György balettművész, balettmester előadása is igen érdekes volt. Elmesélte élete egyes fejezeteit, a nyolc évesen történt kezdetektől az Erkel Színházban bemutatott Diótörő című mű általa történő megújításáig. Sok érdekességet hallottunk például a balettcipőkről, az úgynevezett spicc cipőkről, melyek igen kényelmetlenek, merevek, melyeket manapság szilikonnal próbálnak puhítani. Azt is megtudtuk, hogy XIV. Lajos, a francia Napkirály udvarához vezethető vissza a balett eredete, a Balett Akadémia megalapítása. Nagyon érdekes volt a magyar nyelvben is használt szavak jelentése, eredete is, például a padödö szó jelentése: páros tánc.

        Ambrus Ákos előadása a gépesített színpadtechnikáról szólt. Megismertük a színpad fejlődésének főbb szakaszait, kezdve az ókori kőszínházzal, stabil, nem mozgatható díszletekkel. A következő fejlődési szakaszt a nyitott színpad képviseli, mozgatható díszlettel, melyet a fedett színház követett, forgószínpaddal. Manapság minden életszerű jelenetet meg lehet mutatni a színpadon. Beszélt a karmester fontos szerepéről, a zenekari árokról, mely a levegőtlensége ellenére a színészek egyik legkedveltebb helye. Megtudtuk, hogy az egyik legfontosabb közreműködő az emelő, és hogy súgó nélkül nincs előadás. Régen minden előadás alkalmával tűzoltókat hívtak a színházakba, annak érdekében, hogy ne történjen semmi baj. Ma viszont már légvédő sprével fújják be a díszleteket, megelőzve a tűzeseteket.

           Bokor Jutta, mezzoszoprán énekesnő előadása a Varázsfuvoláról szólt. Wolfgang Amadeus Mozart művének a hátteréről, keletkezéséről beszélt, illetve néhány fontosabb jelenet egy-egy részletét el is énekelt nekünk.

Összességében úgy gondolom, hogy mind a négy előadás nagyon érdekes és hasznos volt számomra. Ezeknek a segítségével közelebb kerültem a színház, az opera világához.

Készítette: Szecsődi Nóra 8.a

Fotóalbum

Az Operaház nagyköveteinek lálogtásait Ábrahám Mónika tanárnő szervezte, koordinálta.
Köszönjük szépen!Stílusgyakorlatok

Stílusgyakorlat magyar irodalom óráról: ugyanaz a bevezető két mondat, és mégis három különböző írásmű született.

Az Álom

          Egy nyári délután létrán felmásztam a nagymamám padlására. Amint a szemem megszokta a félhomályt, egy poros ládát pillantottam meg a sarokban.

          Gondoltam, belekukkantok, az úgy sem árt senkinek. Odamentem, leporoltam és kinyitottam. Hatalmas fényesség áradt ki a dobozból, és hirtelen azt éreztem, hogy már nincs talaj a lábam alatt. Zuhantam. Tudtam, hogy ha valaha is földet érek, nem a nagyi padlása lesz az. Hirtelen valami iszonyatos erővel nekiütődött a fejemnek, és onnantól kezdve nem tudtam, mi történik velem. Mikor végre magamhoz tértem, nem láttam semmit, csak egy nagy fehér végtelenséget, amiben bármerre el tudtam indulni, sehova sem érkeztem volna meg. Hirtelen azonban fekete, szabálytalan foltok kezdtek megjelenni a semmiből, és minden paca közepén egy-egy piros szempár...

       Felriadtam. Ott voltam a nagyimnál a finom, puha ágyamban. Nagyon fájt a fejem, odanyúltam, hogy megtapintsam, és egy hatalmas pukliba ütközött a kezem. Vérzett.
Lehet, hogy nem álom volt?

Írta: Karácsony Lilla 6.b


Régi emlékek

          Egy régi délután létrán felmásztam nagymamám padlására. Amint a szemem megszokta a félhomályt, egy poros ládát pillantottam meg a sarokban.

         Odamentem. Egy lakat zárta le a ládát, így elindultam, hogy megtaláljam a kulcsot a padláson. Csakhamar egy lecsomózott zacskóban megtaláltam. Kinyitottam. Egy csomó régi fényképalbum volt benne. Az albumok nagymamám életéről szóltak: kisbaba korától kezdve egészen mostanáig. Pár órába tellett, míg átnéztem őket. Aztán megpillantottam az elhunyt nagypapám fényképeit is. Éreztem, ahogy egy könnycsepp legördül az arcomon. Kivettem egy képet, amin mi ketten vagyunk rajta.

         Így mindig láthatom, és visszaemlékezhetek azokra a gyönyörű évekre. Azóta, ha időm engedi, a padláson nézegetem az elmúlt évek emlékeit.

Írta: Radics Dorka 6.b

Készülj fel, abszurd humor következik!


Stejner Kristóf és Herri Milán törpénete

         Egy nyári délután létrán felmásztam nagyanyám padlására. Amint a szemem megszokta a félhomályt, egy poros ládát pillantottam meg a sarokban.


          A ládában volt egy varázskard. Nagyon megijedtem, ezért kidobtam az ablakon, és a kard a betonnal találkozván összetört. Gyorsan leszaladtam, hogy segítsek, és vittem magammal stift ragasztót. Mikor összeragasztottam a kardot, megláttam egy macskát. Az a macska fekete volt, és én gyorsan odébb tessékeltem, mielőtt átment volna előttem. Mikor visszafordultam, láttam, hogy a ház egy mini parlamentté változott, és a hangyák a mini ajtón közlekedtek ki-be. Gondoltam, ráülök a parlamentecskére, de hirtelen megjelent Pókember, és adott 20 forintot. No, gondoltam, mit vegyek belőle. Egy gyufát? Vagy másfél zsömlét? Nem tudtam, ezért inkább beledobtam a cipőmet egy tóba.

Ekkor hirtelen megjelent Herri Milán, aki varázsolt egy tortát nekem. Gondoltam, hogy ebben van a biznisz, ezért kértem tőle mindenfélét (bár rózsaszín CENSORED -t nem tudom, miért, nem adott).

        Így ért véget Herri Milán története, akit Kristóf anyagilag teljesen tönkretett.

Írta: Dienes Kristóf 6.b

Magyartanár: Turi Alexandra.
Erdei iskolai beszámolók

2017. szeptember 18-21. között iskolánk 6. évfolyamos tanulói tartalmas pár napot töltöttek el az erdei iskolában Salgóbányán. Az ő beszámolóik következnek.


Nagy Milán beszámolója
Nagy Milán beszámolója
Nagy Milán beszámolója
Nagy Milán beszámolója
Nagy Milán beszámolója
Nagy Milán beszámolója

Nagy Milán 6.b

Sipos Gergely beszámolója
Sipos Gergely beszámolója
Sipos Gergely beszámolója
Sipos Gergely beszámolója

Sipos Gergely 6.b

AZ ERDEI ISKOLA

2017. 09. 19. Kedd
Nekem nagyon tetszett ez a nap, mert érdekes helyeken jártunk.
Délelőtt elmentünk a salgótarjáni Bányamúzeumba. Sok minden érdekességet megtudtam:
- A bányalovak megvakultak és csak 4 évig éltek
- A bányászok gyerekei 12 éves koruktól fogva segíthettek apjuknak a bányában
- A bányamentőket sokáig bezárták egy ,,konditerembe" ahol súlyokat kellett emelgetniük
- Mindnél lejjebb haladunk a bányában, annál melegebb van, ezért szellőzőkéményeket válytak a plafonokba
- A bányalovak meg tudták számolni, hogy hány kocsi szenet húznak el és többet nem vittek el
A nap végén elmehettünk vásárolni is, ami szintén nagyon jó volt.

Karácsony Lilla 6.b


Magyar népmesék


Készítette: Gyüre Lili 5.a


Fényforrások


Készítette: Ambruzs Marcell 3.a


Séta az Operaházban


             Az Operaház neoreneszánsz stílusban készült, tervezője Ybl Miklós. Az építkezés 1875-1884-ig tartott.
           Az épület díszítésekben gazdag, a főhomlokzaton két szobor található: az egyik Liszt Ferencet, a másik pedig Erkel Ferencet ábrázolja. Mikor belépünk az előtérbe, a mennyezeten pompás szekkókat láthatunk. A szekkó száraz vakolatra felvitt festékréteg, míg a freskó nedves vakolatra, mészvízzel összekevert porfesték.
A színpad több mint 600 négyzetméter, melyen nemcsak zenés, hanem táncos előadásokat is tartanak. A nézőtér négy egymás feletti páholysorból áll. A felette lévő kupolát korinthoszi oszlopokon nyugvó ívek tartják. A kör alak az Olümposzt ábrázolja és a tizenkét főistent, akik Apollón zenéjét hallgatják. A kompozíció fő alakja Apollón. A termeket díszlépcsők kötik össze, melyeknek korlátai márványból készültek.
      Nekem azért tetszett az Opera épülete, mert olyan volt, mint egy ékszerdoboz kívülről és belülről is.

Készítette: Simon Regina 7.bLakásavató Rebekánál, avagy ismerkedés a zsidó kultúrával a 14-es teremben

    Egy márciusi délelőtt Rebeka meghívott minket a lakásavatójára.
    Bepillanthattunk lakása minden szegletébe. A konyhába is elkalauzolt minket. Az előre elkészített tésztaalapanyagból sábáti kalácsot készítettünk, amit kisütöttünk, s így volt lehetőségünk megkóstolni az egyik jellegzetes zsidó finomságot. A kalács fonása közben a kóser (vallásilag tiszta) ételekről beszélgettünk. Megismerkedtünk a héber ábécével, amelynek fő érdekessége, hogy jobbról balra halad (ellentétben a magyarral), s a betűk csak mássalhangzókat jelölnek, a magánhangzókat a betűk alatti pontozással jelölik. Jó szórakozás volt, amikor mindenki leírta héberül a nevét. A nappali könyvespolcáról a zsidó kiadványok közül választhattunk egyet, amelyet szívesen olvasnánk. Utána beszélgettünk arról, hogy ki miért választotta az adott könyvet. A zsidó otthonra utaló tárgyakat együtt fedeztük fel. Kezünkbe foghattuk a nagy ünnepkor, a Hanuka idején használt 8+1 ágú gyertyatartót, a mezüzét, ami egy kis doboz az ajtófélfákon, amiben a Tórából vett idézetet tartalmazó papírtekercs található. Láttunk Kidus-poharakat, amelyekből ünnepekkor isznak, egy imaleplet, a tálitot, illetve a havdalát, ami egy fonott gyertya.
      Érdekes volt betekinteni egy zsidó lakásba, s megismerkedni egy új kultúrával.

Készítették: Kovács Dóra Laura 7.b, Vaszkó Ádám 7.c
דורה és אדם


Történelem házi feladatok


Ókor athéni polgár szeretnék lenni


       A most tanultak szerint az ókori Athénban szeretnék élni. Az athéni társadalmi berendezkedés közül a legfontosabbnak tartom a demokráciát és a gyermekek testi, lelki műveltségét, ami szerintem nagyon hasonlít a mostani korunkhoz.
        A gyerekek nevelése során fontos volt számukra szépség iránti fogékonyság és a zenei műveltség kialakítása. Természetes volt számukra, hogy mindenki tud úszni, ami úgy gondolom, hogy a mai korunkra is jellemző. Igaz csak a fiúk járhattak iskolába, a lányokat otthon nevelték.
Az állam fontos ügyeiben a többség akarata érvényesült, ami a demokráciát a démosz uralmát jelentette. Kiemelkedően fontos dolognak tartom, hogy a jól képzett és szorgalmas rabszolgák az életük során megválthatták a szabadságukat.
       A kereskedelem során nagyon sok új ismeretre tettek szert, új kultúrákkal, új szokásokkal ismerkedhettek meg, például: az afrikai elefántcsontok és az egyiptomi papíruszokon keresztül.

Nagy Milán történelem házi feladata  Bacsiné Ledniczki Tímea tanárnő órájára


Schindler listája

Szarvas Lili 8.b filmajánlója


1848. március 15.

Március 15-e a pesti forradalom és egyszersmind Petőfi napja.
Petőfi Sándor neve összeforrt a szabadsággal. Kész volt érte életét áldozni.
Rá emlékezünk ezzel a videóval.


A videóban elrejtettünk néhány hibát. Ha észrevetted azokat, küldd el szerkesztőségünknek!

Készítették: Borsik Balázs és Kapros Konrád 7.c