Teleki Blog
Katinka & a suliKatinka & a suli


2019. június 7.

Bolhapiac
Ki ne kedvelné a bolhapiacot? Az asztalok teli vannak kacatokkal, amiből kevéske pénzért bárki válogathat. A jókedvű árusok pedig annál jobban örülnek, minél kevesebb árut és minél több zsebpénzt vihetnek haza. A bolhapiacon sok korosztálynak: kistesónak és nagytesónak is hamar lehet ajándékot találni.

2019. május 31.

A Tedi pályázott

Először megalapították a Tedit, utána csak írtunk és írtuk a cikkeket, majd pályáztunk az online diákújság kategóriába, és aki még nem tudná meg is nyertük. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni, de ha továbbra is ilyen lelkesek vagyunk, akkor a Tedi biztosan nem fog elenyészni. Hogyha te is szeretnél örülni annak, hogy a Tedibe, a nyertes diákújságba írsz, akkor a nyáron készülj, hogy jövőre jó formában legyél a cikkíráshoz!

2019. május 24.

Év végi felmérők

Az utolsó hetekben gyarapodni szokott a dolgozatok száma. Szinte minden tantárgyból egy vagy két felmérőt is írunk. A 2018/19-es tanévben minden diáknak ez az utolsó lehetősége, ha valamilyen tantárgyból javítani akar. Éppen ezért azt ajánlom, hogy a hétvégén ne felejtsen el senki sem tanulni!

2019. május 16.

Herxheimi cserediákprogram

Mielőtt elindultunk volna Herxheimbe, sokat gondolkodtam azon, hogy milyen lesz egy másik országban, egy idegen családnál az ismerőseim nélkül lakni. Erre hamarosan választ is kaptam. A másik országgal semmi gond nincsen, aki még nem volt Németországban, az örülhet, aki meg már volt, bizonyára azért megy vissza, mert tetszett neki. Az idegen család akár problémát is okozhat, hogyha a családnak más szokásai vannak, mint nekem, vagy esetleg nem vagy jóban velük. Van olyan gyerek, aki nem szeret a saját családja nélkül lenni, bár ezen enyhíthet az, hogy az osztálytársai mellett van. Az éppen aktuális németes 8. osztályba járóknak pedig fontos lehet a sok németül beszélés szempontjából.

2019. május 1. 

Mi először úgy terveztük, hogy szerdán véghez visszük a tavaszi nagytakarítást. Már majdnem el is kezdtük, mikor megszólaltam:

-Várjunk, csak én gondolom úgy, hogy május 1-je van?

A szülők elgondolkodtak: ebben lehet valami. A döntés az lett, hogy a munka ünnepén véletlenül sem fogunk takarítani!

Végül kiterveltük, hogy elmegyünk Kamaraerdőre piknikezni.

2019. április 2. hét

A költészet napja

Mindenki tudja, hogy április 11-e a magyar költészet napja, József Attila születésnapja. Az ország minden pontján verset mondanak ilyenkor, úgy, mint nálunk az iskolában. Több bátor tanuló akadt, aki elmondta kedvenc versét. Mostanában én is rákaptam a költészetre, és remélem, hogy a verseim is megjelennek majd a Tediben.

2019. április 1. hét

Bolondok napja

Hozzátok is bejött hétfőn két T-rex a 7. c-ből? Ti is megvicceltétek a magyartanárnőt, mint mi?

Az osztály hátra fordította a székeket magyarórára, gumipatkányt rakott a számítógépes egér helyére, és ennek tetejébe még németül is beszélt, ha kérdezték. Marcsi nénit, a magyartanárnőnket ez nem hozta zavarba: angolul tartotta az órát.

Mennyivel színesebb, viccesebb lett ez a nap, nem olyan szokványos unalmas volt, mint a többi hétköznap! Ezt nem csak bolondok napján lehet csinálni, ha bizonyos határokon belül vagyunk, nyugodt szívvel vicceskedhetünk a szünetben is.

2019. március 29.

Osztálykirándulás

Ki ne szeretne tanulás helyett osztálykirándulni? Azonban ötlet nélkül nem lehet elmenni sehova (már ha nem létezik olyan hely, hogy sehova). Az osztályfőnökök örülnek, ha ötlettel járulsz eléjük. Én is tudok ötleteket mondani: Mesemúzeum, János-hegyi gyermekvasút, de több ideiglenes program is van az Infoparkban: kéthete például az agykutatás hete volt.

És máris lehet ötletekkel elözönleni az osztályfőnököket!

2019. március 22.
Könyv

Én különösen szeretem a könyveket. A könyveknek különleges képességük is van: szinte húzni, vonzani tudják az embert, hogy olvassa őket, olyanok, mint a mágnes. A könyvek a legokosabbak a világon. Ha lenne egy könyv, és mindent bele lehetne nyomtatni, ez igaz is lenne. Ez a könyv körülbelül 6 méter lenne. Léteznek jó könyvek és rossz könyvek, kétoldalúak. Ebben is hasonlítanak a mágnesre.

2019. március 14.

Nemzeti ünnep

Mindenki megemlékezik az 1848-as hőseinkről! Egyről azonban ne feledkezzünk el! Nem csak azok voltak hősök, akikről minden irodalom- vagy olvasókönyvben olvasni lehet. Nekem ilyenkor mindig egy ősöm, Vida Dániel jut eszembe. Ő is egy volt az ország számos hősei közül. Bem apó fontos feladattal ruházta fel: neki kellett vezetnie honvéd őrnagyként a csángók és székelyek által alakított hadosztályt. Vida Dánielnek és sok más elfeledett hősnek is jár a tisztelet, hiszen nekik is legalább akkora feladat jutott, mint azoknak, akiket mindenki csodál a március 15-i ünnepségeken.

2019. március 8.
Nőnap

Hajrá fiúk! Köszöntsétek fel a lányokat a nőnap alkalmából! Már elkéstél? Semmi baj! Bárki tud örülni egy utónőnapi köszöntésnek! Nincs ötleted? Egy virág vagy csokoládé tökéletes ajándék a női családtagjaidnak vagy egy tanárnőnek az iskolából. Lányok, ti pedig le ne maradjatok a nemzetközi férfinapról november 19-én! Nehogy azt higgyék a fiúk, hogy hálátlanok vagyunk irántuk!

2019. február 28.

Kulturális bemutató
Ti felléptek a KUSZÁ-n? Mi igen. Rengeteget próbálunk, és eléggé fárasztó. Érdekes produkció lesz, de érdekel a tiétek is. Esetleg nem lépsz fel az osztályoddal? Kár. De nem kell elkeseredni, mulass jól a nézők között te is! Így is része lehetsz az előadásnak!
Közönség nélkül senki nem lett még szupersztár!


2019. február 22.
Ami késik, az nem múlik

Többen betegek voltak Valentin-napon. Elkeseredtek, hogy így nem kaphatnak Tedi-szívecskét, mert nem tudják nekik kézbesíteni. Ám nagy meglepetésükre a következő héten a Tedi-futárszolgálat nem volt rest, hozta az eddig gazdátlan szívecskéket a meggyógyult diákoknak. Ami késik, az nem múlik. Ne felejtsd!

2019. február 15.
Korrepetálás

Én nem vagyok olyan jó tanuló matematikából. Nem értem mindig meg a magyarázatot. Tanórán hiába kérek segítséget, a válasszal a tanár a többieket várakoztatná. Régebben nem akartam korrepetálásra menni, mert cikinek gondoltam. Ez azonban nem igaz. A korrepetáláson választ kaphatok mindenre. Téged is szívesen látnak ott, ha egy kicsit is gyakorolni akarsz!

2019. február 8.

Versenyszellem
Csütörtökön kerületi szépkiejtési versenyen vettem részt. Szerintem nagyon jól szerepeltem, de sajnos a zsűri máshogy ítélt meg engem. Nem csüggedtem el, majd jövőre hátha sikerül. Az más dolog, ha valakiben nincsen versenyszellem. Akkor is érdemes legalább egyszer kipróbálni a versenyzést, ha tudod, úgysem érsz el megfelelő szintet. Az is megtörténhet, hogy meglepetés ér, és nagyon jól teljesítesz. Az év minden hónapjában vannak versenyek. 
Hajrá! Szorítok!

2019. február 1.

Félévi bizonyítvány

Borzasztó, engem hajszolnak a szüleim a jó jegyért. Otthon rávettem őket, hogy mutassák meg a bizonyítványukat, bizonyítsák be azt, hogy ők milyen jó tanulók voltak. Természetesen korántsem voltak olyan jó tanulók, mint amilyet várnak tőlem. Így azonban sokkal nagyobb kedvem van a tanuláshoz, mint eddig. Igyekszem legalább olyan jó jegyeket kapni, mint ők annak idején. Nehogy már ne legyek olyan jó tanuló, mint ők voltak!

2019. január 4. hét

A farsang

- Te is beöltöztél farsangon?
- Ugye, milyen jó móka volt?
  Érthetetlen, hogy az osztályban több gyerek nem is akart beöltözni. Megkérdeztük őket, hogy       miért? A válaszuk az volt:
- Mert nincs semmi értelme.
- Hát éppen ez az! Most el lehet felejteni a tanulást a délutánra!
  Bulizzunk!            Lazuljunk!         Élvezzük a délutánt!

Fotók


2019. január 3. hét

A legszebb szavak

A világ legszebb szavai a szeretlek, a köszönöm és a bocsánat.
Velem először fordult elő kedden (egy német dolgozat miatt), hogy egyik sem jött ki a számon.
Te is próbálj rá odafigyelni: napjában legalább 5-ször-6-szor mondd ki ezeket a szavakat!


2019. január 2. hét

Merre jártak a gondolataid a padban ülve? Repülőre ültél, és meglátogattál egy kengurufarmot?

Lehet, hogy ezekre a kérdésekre is választ kapunk Katinkától, aki hétről hétre megoszt velünk egy-egy gondolatmorzsát arról, ami őt foglalkoztatja, ami vele történt a suliban. 

2019. január második hete:
- Rád is ragasztottak csúfnevet az iskolában?
- Engem Könyvmoly Katáliának hívnak, annak ellenére, hogy ritkán járok könyvtárba. Ezzel felhívták a figyelmemet az olvasásra. Azóta nincs megállás, feszt olvasok. Így ferdíteném a mondást: a csúfnév kötelez. Tehát nem kell rossz néven venni az effajta viccelődést. Te is kezdhetnél valamit a csúfneveddel.

Ha van kedved, oszd meg velünk gondolataidat, álmaidat, vágyaidat!